Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India C-17-eseket vásárolna

Szöveg: JETfly |  2009. november 9. 14:51

Az indiai védelmi minisztérium tárgyalásokat folytat C-17 Globemaster teherszállító repülőgépek Egyesült Államoktól való beszerzéséről a Foreign Military Sales (FMS) keretein belül.

A közelmúltban befejeződött „Cope India-09" elnevezésű, indiai-amerikai hadgyakorlaton az indiaiaknak lehetősége nyílt közelebbről is megismerkedni a szállítógéppel.

Ezen repülőgépek beszerzése nagymértékben segítené az indiai hadsereget fő feladatainak professzionálisabb ellátásában: katonáik gyorsabb eljuttatását a kínai határhoz egy esetleges katonai fenyegetettség során; megerősíteni jelenlétét a pakisztáni határnál és a terrorizmus elleni harcban.

India annak ellenére is a C-17-est választaná (10 darabot), hogy beszerzési költsége közel háromszor annyi, mint az orosz IL-76-osé, cserébe azonban jóval kedvezőbb tulajdonságú szállítógépet kaphat. Az 1,7 milliárd dolláros szerződés várhatóan 2010 elejére ölt végleges formát, ami egyben a Boeing második legnagyobb volumenű megállapodása lesz Indiával, az ez év januárjában aláírt 2,1 milliárd dolláros, P-8 tengerészeti járőrgépek beszerzéséről szóló megállapodás mellett.

India 6 db C-130J teherszállító repülőgép vásárlásáról is szerződést kötött az USA-val, melyek leszállítása 2010-ben kezdődhet el. Az indiai légierő jelenlegi merevszárnyú szállítógép flottája 40 db orosz IL-76-os, több mint 100 db AN-32-es és C-130J típusokat tartalmaz. Egy júliusban aláírt, 400 millió dolláros szerződés értelmében 100 darab AN-32-est újíthat fel Ukrajna.