Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India sikeresen folytatja a Tejas tesztrepüléseit

Szöveg: JETfly |  2009. december 11. 12:34

India sikeresen befejezte saját fejlesztésű, szuperszonikus vadászrepülőgépének, a Tejasnak soros tesztrepüléseit. A kismagasságon végrehajtott repülésekre India Goa államában került sor, amelyen három Tejas vett részt. A kísérleti repülések során az egyik gép 1350 km/órás sebességgel, sebességi rekordot állított fel a típusra vonatkozóan.

A hírforrások beszámolnak arról, hogy az egyik gép a „flatter" (szárnyrezgés) ellenőrzését hajtotta végre, melynek során zuhanást hajtott végre négyezer méteres magasságból 900 méterig. A flatter teszt – a konstrukció szilárdságának ellenőrzése megadott sebességtartományokban, amit a flatter kritikus sebességének is neveznek. Ez az egyik legfontosabb teszt a repülésben.

A repülési tesztsorozat előző szakaszában, nagymagasságban vizsgálták a Tejast. Ezek a kísérletek is sikeresek voltak. A repülőgépnek még át kell esnie néhány ellenőrzésen, amelyek után a gép megkaphatja a repülési engedélyt. Várhatóan erre 2010 decemberében kerülhet sor.

November végén került sor a Tejas kétüléses, kiképző-harci változatának első repülésére. A repülőgép 0,85 Mach-os sebességet ért el 9000 méteres magasságban. A kísérleti repülés minden gond nélkül zajlott. Egyes információk szerint a kiképző-harci változat előkészítő szakaszban van – az oktató kabinjából jelenleg még nem lehet a repülőgépet vezetni.

November 23-án látott napvilágot az a hír, hogy a Hindustan Aeronautics 20 gépre – 18 harci és 2 kiképző-harci – kapott megrendelést az indiai légierőtől (IAF). Ez a megrendelés kiegészítése a már korábban megrendelt 20 repülőgépnek. Várhatóan 2015-2016-ban az IAF további repülőgépeket fog rendelni, amelyek azonban már a Mark II modifikációjúak lesznek, új hajtóművel és modernizált repülési elektronikával. A tervek szerint 200 együléses harci és 20 kétüléses kiképző-harci gépet épít a Hindustan Aeronautics az indiai hadsereg számára.