Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban katonai eszközökkel nem lehet győzni?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 11. 13:17

Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter kijelentette: az afganisztáni konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Zu Guttenberg kijelentése pénteken a ZDF televízióban akkor hangzott el, amikor Németország azt fontolgatja, hogy növelje-e jelenleg mintegy 4400 fős afganisztáni kontingensének a létszámát.

A német védelmi miniszter pénteken az észak-afganisztáni Kunduzba utazott, ahol a német katonák állomásoznak. “Afganisztánban katonai eszközökkel nem lehet győzni" – mondta a ZDF-nek a miniszter még elutazása előtt. Hozzátette: a NATO-erőknek – ahelyett, hogy lerohannák Afganisztánt -, inkább óvatosan ki kell vonulniuk. Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy Németország eleget tesz-e Washington csapaterősítési kérésének.

Barack Obama a múlt héten jelentette be, hogy 30 ezer fővel növeli az afganisztáni amerikai kontingens létszámát. Washington 7000 főt kért a NATO-tól.

Zu Guttenberg szerint továbbra is katonai segítségre van szükség, hogy megvédelmezzék az afgánoknak segítséget nyújtó civileket, és kiképezzék az afgán biztonsági erőket.

“A katonák az életüket kockáztatják, hogy a fejlesztésekhez segítséget tudjunk nyújtani" – mondta a védelmi miniszter.

A német csapaterősítéssel kapcsolatos döntésre árnyékot vet az a német parancsra végrehajtott szeptemberi légitámadás, amelynek Kabul szerint 30 civil és 69 tálib áldozata volt. Német illetékesek egy titkosított NATO-dokumentumra hivatkozva azt közölték, hogy a támadásnak feltehetően 142 halottja volt.

Zu Guttenberg az ARD televíziónak adott másik interjúban közölte: beszélni akar a német katonákkal a légicsapásról, amelynek az áldozataiért Berlin kész kárpótlást fizetni. A szeptember 4-i kunduzi támadás miatt Franz Josef Jung akkori védelmi miniszter távozni kényszerült tisztségéből.