Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai Arjun kontra orosz T-90

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 19. 8:58

Az indiai hadsereg létrehozta az első olyan harckocsiezredet, amelyet teljes egészében a saját fejlesztésű és gyártású Arjun típusú harckocsikkal fegyverzett fel. Az ezred állományába tartozó 40 darab Arjun már teljesítette az előírt teszteket. Most a hadsereg azt tervezi, hogy összeveti az Arjun és az orosz T-90 típusú harckocsik képességeit.

Az előzetes tervek szerint az összehasonlító tesztekre ez év első felében, várhatóan március és május között kerül sor. Arra vonatkozóan nem közöltek információkat, hogyan képzelik el, illetve hogyan hajtják végre az összehasonlító tesztet.

India azt tervezi, hogy három harckocsiezredet állít fel Arjun típusú harckocsijaival. Az indiai hadsereg összesen 124 darabot rendelt a típusból annak ellenére, hogy kezdetben azt tervezték több mint 2000 darabot állítanak hadrendbe.

India mintegy 37 évet vesztegetett el saját harckocsija fejlesztésével;1972-ben hagyták jóvá a koncepciót, majd 1982-ben mutatták be az első prototípust. A harckocsi sorozatgyártása 2006-ban kezdődött meg, azonban az első harckocsik csak 2009-ben álltak hadrendbe a hadsereg kötelékében.

Indiai katonai szakértők véleménye szerint, annak ellenére, hogy a harckocsi egy új haditechnika eszköz, alapjaiban jelentősen elavult technológiákat alkalmaz.

Az indiai hadsereg elsődleges tervei szerint az Arjun típussal kívánták felváltani a kiöregedő, orosz T-72 típusú harckocsikat. Mindazonáltal az a tény, hogy az Arjun már a rendszerbe állítása előtt „kiöregedett", arra késztette az indiai katonai vezetést, hogy az orosz T-90 típust rendszeresítsék nagyszámban. A választást megkönnyítette, hogy India hosszú időn keresztül alkalmazta a T-72 harckocsikat, ami megkönnyíti az új típus technikai kiszolgálását, karbantartását.

1595895905
 

2020-ra India 35 olyan harckocsiezreddel fog rendelkezni, amelyekben T-90 típusú harckocsik állnak majd hadrendben. Az első 310 darab harckocsit India még 2001-ben rendelte meg. A megrendelt mennyiségből 186 darabot már Indiában gyártottak le.

2006-ban India további 330 darabot vásárolt a típusból, majd 2007-ben a korábbi szerződéseket kiegészítette további ezer darabbal. A megállapodás értelmében a harckocsikat licenc alapján, Indiában fogják gyártani.