Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új technikai eszközök érkeztek Pápára

Szöveg: Pelsõci Miklós fhdgy. / hm.gov.hu |  2010. január 19. 8:44

Világszínvonalú fékhatásmérő berendezéssel és nagyteljesítményű repülőtéri tűzoltó gépjárművekkel bővült a MH Pápa Bázisrepülőtér gépparkja. A svéd ASFT gyártmányú fékhatásmérő berendezés a Reptér Üzembentartó Szakasz birtokába került, a két darab ROSENBAUER Panthert a Tűzoltó és ABV Szakasz fogja szolgálatba állítani a csapatpróba után.

Mindkét beszerzési projekt a Magyar Honvédség Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (MH FLÜ) közreműködésével valósulhatott meg.

Az ügynökség képviseletében a fékhatásmérő átadóján jelen volt Zsíros Sándor őrnagy, a MH Pápa Bázisrepülőtér nevében Balassa Tamás százados, a Támogató Század századparancsnoka vette át a Volkswagen Sharan egyterű gépjárműbe telepített eszközt Hákan Wahlen úrtól, a svéd Airport Surface Friction Tester AB (ASFT) gyártó cég szolgáltatási és képzési vezetőjétől, valamint Vámosi Béla úrtól, a magyar Vibropac Kereskedelmi és Műszaki Szolgáltató Kft. szerviz menedzserétől.

A közel 50 millió forint értékű fékhatásmérő berendezés nemcsak a katonai, de a polgári repülésben is használatos, a ferihegyi repülőtéren és világszerte 400 másik nemzetközi repülőtéren ugyanezt a típust használják. A leszállópályán lerakódott szennyeződések – elsősorban gumi – megváltoztatják a súrlódási tényezőt, mely nagyban befolyásolja a leszállási paramétereket. Különösen téli időjárási körülmények között, deresedés, fagyás vagy havazás esetén létfontosságú, hogy a leszálláshoz készülődő pilóták ismerjék a frissen mért fékhatás értékeket, melyeket nemzetközi előírások szabályoznak. Az aktuális számadatok, a közölt kódok függvényében a pilóta a leszállópálya megfelelő helyére teheti le a gépet és ideális erővel fékezhet.

1595895659
 

Maga a műszer a hordozó gépjármű módosított hátsó hídjára van telepítve. A hátsó tengelyre rögzített kisméretű mérőkereket menet közben leengedve, meghatározott sebességnél és meghatározott erővel a pálya felületére nyomva a jármű mögött állandó csúszásban van; tulajdonképpen fékező hatást produkálva közöl súrlódási jellemzőket (súrlódási együtthatót, illetve fékező nyomatékot) a csatlakoztatott számítógéppel, mely rögzíti és feldolgozza a mért értékeket.

A két darab ROSENBAUER Panther 6×6 CA-5 típusú tűzoltó gépjármű megfelel a nemzetközi szabványoknak, és teljesíti az Euro 3-as követelményszintet. A számos kitüntetéssel jutalmazott külső dizájn komoly műszaki tartalommal, lehengerlő teljesítménnyel, könnyű manőverezhetőséggel, minden igényt kielégítő biztonsággal, minőséggel és belső ergonómiával párosul. Az automatikus sebességváltó mellett a legfontosabb szerelvények között megtalálható a teljesen különálló menet közbeni oltórendszer (vízzel, porral és habbal), a főbb oltási funkciók automatikus vezénylése, és a talaj közeli tüzek megfékezésére alkalmas jármű alatti vízpermetező fúvóka rendszer. A professzionális Pantherek segítségével a reptéri tűzoltó ügyeleti szolgálat sikeresebben és hatékonyabban veheti fel a küzdelmet az esetleges éles riasztások során, amikor minden másodperc számít.

1595895659
1595895660