Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a zrínyi-újvári nyári tábor

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. július 16. 8:25

„A most zajló intézményfejlesztéshez, a hagyományápoláshoz és -tisztelethez, illetve a gyakorlatiasabb képzéshez kapcsolódóan idén is folytatjuk a zrínyi-újvári nyári táborozást” – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére prof. dr. Padányi József mérnök dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese.

Nem öncélú ez a nyári kutatótábor, hiszen szervesen kapcsolódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézményfejlesztési tervéhez, amely a felsőoktatásban elsőként készült el, s a múlt héten fogadta el az NKE Fenntartói Testülete. A tervnek – Padányi József (bal oldali képünkön) szavával élve – „sarokköve" a hagyományápolás, illetve a gyakorlatiasabb képzés.

1595938864
A tradíció terén a Zrínyi-családnál, Zrínyi Miklós költő-hadvezér, politikus személyénél nem is kell kitűnőbb példakép. A pragmatizmus pedig azt jelenti, hogy a honvédtiszt-jelöltek viszik magukkal mindazon eszközöket, műszereket, amelyeket a zrínyi-újvári táborban megismernek, kipróbálnak s majdan hivatásuk során munkaeszközükként használnak.

Július 16-án, hétfőn indul a húszfős, fele-fele arányban oktatókból és hallgatókból verbuválódott csapat. Tagjai között tíz honvédtiszt-jelölt lát munkához a Dráva menti táborban.

Melyek ezek a feladatok?

„Konkrét feltárást nem végzünk idén, de folytatjuk a lelettérkép-rajzolást – avat be a részletekbe Padányi professzor –, vagyis a műszerekkel megtalált leleteket felvisszük egy lelettérképre, amelynek alapján megpróbáljuk pontosítani az 1664-ben lezajlott ostrom mozzanatait. Emellett alapos rendbetétellel látogathatóvá teszünk egy itt található zászlóalj-parancsnoki figyelőbunkert, amit az ‘50-es években a Dráva mentén kialakított déli védelmi rendszer, a «magyar Maginot-vonal» részeként építettek az akkori katonák, s egyik eleme lesz a tervbe vett helyi hadtörténelmi tanösvénynek.

Mindehhez társítjuk a diákok elméleti felkészültségének elmélyítését. Ehhez megtettük az első lépéseket, így egy kollégámmal az ausztriai Graz levéltárában fellelhető, ám eddig fel nem dolgozott − a Zrínyi-családdal, gróf Zrínyi Miklóssal, Zrínyi-Újvárral kapcsolatos − 1660-as évekbeli dokumentumokat kutatjuk fel, majd digitalizáljuk, elemezzük s közkinccsé tesszük. Annak idején ugyanis a grazi kerülethez tartozott a vár".

Padányi József arról is tájékoztatott, hogy a Miskolci Egyetemen működő kutatócsoport segítségével elvégezték a zrínyi-újvári ásatások nyomán feltárt muskéta- és ágyúgolyók fémszerkezeti (metallurgiai) vizsgálatát, amelynek eredményei tovább finomítják a kor s a várostrom részleteit.

1595938865
Ez a vizsgálat természetesen a jövőben is folytatódik.

A most kezdődő nyári tábort jelentős mértékben segítik más „külsősök", többek közt a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a beleznaiak is.

Mindennek alapja a kézzelfogható munka, a teljesítés. A fenntartó minisztériumok mellett pályázati pénzforrások is táplálják az egyetemen folyó elméleti és gyakorlati kutatásokat, így a vár kutatását is.

A rektorhelyettes elmondása szerint az ilyen és ehhez hasonló kutatások hozzájárulnak ahhoz, hogy az intézményfejlesztési tervben megfogalmazott célkitűzés – nevezetesen a nemzetstratégiai szempontból kiemelten fontos felsőoktatási intézmény minősítés – elérhető közelségbe kerüljön.

Kiemelten kell tehát dolgozni Zrínyi-Újvárott is – hangsúlyozta a rektorhelyettes, majd elárulta a közeljövő látványos eredményét: a fenti forrásoknak köszönhetően hamarosan elkészül Beleznán egy bemutatóterem, ahol tárlók, falitáblák, diaráma révén a Zrínyiek, a vár s az ostrom története, a restaurált leletek, sőt az erődítménynek a Bolyai-makettklub által elkészített újabb makettmásolata nyújt majd átfogó, izgalmas történelmi, turisztikai élményt az idelátogatóknak.

1595938865

 Fotó: Archív