Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulás előtt a tizedik váltás

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 9. 7:10

Január közepén, több ütemben utazik ki a bosznia-hercegovinai műveleti területre az MH EUFOR-kontingens tizedik váltása. Az elsősorban győri és szentesi katonákból álló kontingens parancsnokát, Papp Tamás alezredest a felkészülésről és a békefenntartókra váró feladatokról kérdezte a honvedelem.hu.

1595929828
Tavaly szeptember első napjaiban kezdődött, s november végén ért véget az MH EUFOR-kontingens tizedik váltásának felkészülése. Papp Tamás alezredes, a kontingens parancsnoka – a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2. Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka – elmondta: a misszió előtti kiképzés három fázisból állt. Az első, az egyéni felkészítés során – amelyet a kontingens létszámát biztosító alakulatoknál külön-külön, de egységes terv szerint hajtottak végre – elméleti foglalkozásokon sajátíthatták el a leendő békefenntartók az általános katonai és a béketámogató műveleteket.

A kiképzés második fázisában – azaz a szakbeosztásra történő felkészülés során – többek között logisztikai, híradó, gépjármű-vezetői és lövész szakfelkészítésen vettek részt a katonák. Az utolsó ütem pedig az úgynevezett kötelékkiképzés volt, amelynek ideje alatt a korábban elsajátított ismeretek begyakorlása és az állomány összekovácsolása volt a legfőbb feladat.

A felkészítés – november 22–24. között – háromnapos, a győri laktanyában megrendezett zárógyakorlattal ért véget, amit a döntnökök és az elöljárók „JÓ"-ra értékeltek – mondta az alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióra induló tizedik váltás elsősorban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, illetve a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáiból áll. A januártól júliusig tartó külszolgálat azért különleges mindkét alakulat számára, mert komplex alegységgel először vesznek részt misszióban. Természetesen vannak, akik korábban már láttak el egyéni beosztást a Magyar Honvédség valamelyik kontingensében: az „Arrabonától" érkezett katonák tizede, míg a szentesiek közel fele szolgált már egyszer vagy többször külföldön.

1595929828
Megtudtuk azt is, hogy más alakulatoktól szintén érkeztek hivatásos és szerződéses állományú katonák a kontingensbe, ők elsősorban a kontingensparancsnokság szakbeosztásait látják el az elkövetkező fél év során Szarajevóban.

Bár a légvédelmi rakétás és a műszaki katonák számára kezdetben furcsa volt, hogy a misszióban lövészként kell szolgálatot teljesíteniük, Papp alezredes szerint ez nem okozott problémát, a kiutazó állomány önként vállalta a beosztását, ezért nagy odaadással igyekezett teljesíteni a kiképzési feladatokat.

„Szerencsére a kontingens állományának nem kell száz százalékban lövészkatonává válnia. A műveleti követelmények alapján, a válságkezeléssel és béketámogatással összhangban képesnek kell lennünk tömegkezelésre, területek és útvonalak biztosítására, ellenőrzésére, illetve ennek megfelelően járőrözésre, területzárásra és ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetésére. Az alaprendeltetéshez tartozik a szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérése. Ráadásul a feladatok egy része nem volt új számunkra, hiszen a települt légvédelmi rakétaalegységek tevékenységének fontos eleme az erők védelmére, közismert nevén a force protection feladatokra irányuló tevékenység, illetve műveleti területen a menetek megszervezése, az erőkkel történő manőverek végrehajtása és biztosítása is. Úgy ítélem meg, hogy a rendelkezésre álló felkészülési idő biztosította a katonák ezen feladatokra való megfelelő szintű kiképzését" – mondta a kontingensparancsnok, akinek egyébként a mostani lesz az első külszolgálata, korábban csak külföldi tanfolyamokon és nemzetközi gyakorlatokon vett részt.

1595929828
Papp alezredes hangsúlyozta: a győri ezred vezetése már eddig is törekedett arra, hogy az alakulat alapfeladatára – azaz a légvédelmirakéta-oltalmazásra – történő felkészülés mellett a kiképzési rendszerben megjelenjen a katonák békefenntartó teendőkre való felkészítése is, hiszen így az ezred egy olyan új képességre tehet szert, amellyel a későbbiekben is számolni tudnak.

A kontingens parancsnoka, illetve az úgynevezett kulcsbeosztásokba kerülők szeptemberben már kiutazhattak néhány napra a szarajevói nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában található Butmir táborba, az MH EUFOR-kontingens bázisára.

Mint Papp alezredes elmondta, a néhány kint töltött nap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az adott körülmények biztosítani fogják a követelményekben megfogalmazott feladatok ellátását.

A tizedik váltás egyébként január közepén, több ütemben utazik ki a műveleti területre, ahol az anyagok és eszközök átadás-átvételét követően úgynevezett értékelő gyakorlaton kell bizonyítaniuk a Többnemzeti Zászlóalj parancsnoki állományának, hogy felkészültek a rájuk váró feladatokra, amelyeket január 31-ig vesznek át a jelenleg is kinn szolgálóktól.

Fotó: Rácz Tünde és archív