Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Innováció és védelem

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. szeptember 25. 9:00

Stratégia, modern technológiák, innovatív fejlesztések, védelem, vízbiztonság, űrkutatás, kutatás-fejlesztés egyetemi környezetben, valamint kiemelt networking lehetőség. Ezek a címszavak jellemezték a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Biztonság és Védelem címet viselő szakmai napját. A legmodernebb szakmai technológiákat alkalmazó cégek bemutatóján Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese tájékozódott a legújabb fejlesztésekről a Ludovika Arénában szeptember 24-én.

2024.09.24_Budapest_biztonsag és védelem szakmai nap az NKE-n_SZL_7

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tizenkét éve jött létre, de a jogelődök munkájával együtt már húsz év munkájának eredménye, hogy ma már öt karon tudnak innovatív eszközökkel oktatni és kutatásokat végezni, annak érdekében, hogy az egyetemen végzett hallgatók minél többet tehessenek a nemzet védelméért.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Innovációs és Technológiai Osztálya folyamatosan kutatja a lehetséges partnereket, köztük ipari szereplőket, felsőoktatási intézményeket, államigazgatási szerveket, hiszen a segítségükkel jöhet létre egy olyan közszolgálati technológiatranszfer-, és tudásmenedzsment-rendszer, amely a későbbiekben új, magas szintű kutatási eredményekkel vagy akár üzleti sikerekkel is együtt jár” – fogalmazott az egyetem kutatásokért tett erőfeszítéseivel kapcsolatosan dr. Kovács László vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese.

2024.09.24_Budapest_biztonsag és védelem szakmai nap az NKE-n_SZL_1

A vezérőrnagy kiemelte, a szakmai napot évről évre azért hívják életre, hogy a kis-, közepes és nagyvállalatokat közelebb hozzák az egyetemi kutatásokhoz, illetve a kutatóknak megmutassák a magyar piacon megtalálható termékeket és technológiákat. Ezért is fontos, hogy a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar kiállítóként vett részt a rendezvényen, hogy bemutassa a budapesti és szolnoki campuson folyó kutatások eredményeit.

„Az egyetemi kutatások önmagukban nem biztos, hogy ki tudnak teljesedni, hogyha nincs mögöttük hazai vagy akár nemzetközi ipari támogatás, amely az innovációt olyan magas szinten végzi, hogy az elméleti vagy a kezdeti gyakorlati kutatásokat valamilyen termékben, szolgáltatásban fogja tudni megvalósítani” – hangsúlyozta a kutatók és cégek együttműködésének fontosságát dr. Kovács László.

Az előadásokat három szekcióra bontva a stratégia-innováció, védelem, vízvédelem, űrkutatás; kutatás-fejlesztés egyetemi környezetben, valamint a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) témakörökben tartották meg.