Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak az amerikai hadsereg kivonulása után is igényt tart a kiképzők segítségére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 28. 14:39

Irak az év végén befejeződő amerikai csapatkivonás után is igényt tart katonai kiképzők segítségére; a számukról később állapodhatnak meg – mondta július 27-én, szerdán Hosjar Zebari külügyminiszter Bagdadban.

„Igény van-e Irakban kiképzőkre és szakértőkre? A válasz: igen. Szerintem a dolgok egy megállapodás felé tartanak a kiképzőkről és szakértőkről, azaz nem harcoló csapatokról" – mondta egy sajtótájékoztatón a politikus.

Részleteket nem közölt, és azt sem, hogy hány emberről lenne szó. Azt leszögezte azonban, hogy csak aktív szolgálatot teljesítő katonákról lehet szó, szerződéses biztonsági vállalkozókról nem.

Az amerikai hírügynökség szerint Washington már felajánlott tízezer katonát, sok iraki illetékes pedig még ennél is „robusztusabb" erőre tartana igényt.

A döntés politikai alkuk függvénye. Az autonóm kurdok egy amerikai kontingens maradását szeretnék, miközben a miniszterelnök egyik fő szövetségese, a síita radikális Moktada asz-Szadr imám a magánhadseregének a bevetésével fenyegetőzött, ha nem távoznak mindannyian.

Zebari közölte, hogy szombaton az államfő rezidenciáján tanácskozást tartanak a pártok vezetői a kérdésről.

„Politikai és nemzeti konszenzusra van szükség az ügyben" – hangsúlyozta a külügyminiszter.