Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkában a pályakezdő őrmesterek

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. július 28. 13:31

Ezzel a gondolattal zárták bemutatkozásukat a frissen végzett tiszthelyettesek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománygyűlésén. A tizennégy hivatásos őrmester az elmúlt napokban az első tiszthelyettes beosztásra felkészítő – ezredszintű – központi foglalkozáson vett részt.

Az ifjú kollégákat – az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tizenegy hónapos képzésének (légvédelmi rakéta- és tüzér-, valamint lokátorműszerész szak) eredményes befejezése után – július 8-án avatták hivatásos tiszthelyettesekké. Rövid szabadságot követően július 18-án jelentkeztek szolgálatra a győri laktanyában.

Az első napokban a pályakezdők egy központi felkészítésen esnek át, melynek célja, hogy megismerjék az alakulat napi életének sajátosságait, az érvényben levő szabályzókat. Információt kapjanak az ezred szolgálati rendszeréről, elsajátítsák az őr-, és ügyeleti szolgálattal kapcsolatos kötelmeiket, az azzal összefüggő ismereteket.

1595922332
A felkészítés első szakaszában az őrmesterek természetesen megismerkednek az ezred objektumával, amely többségüknek nem ismeretlen, hiszen több hónapos csapatgyakorlatukat Győrben töltötték. A szakági főnökök előadásában jogi és igazgatási, hadtáp, humán, biztonságtechnikai, ügyviteli ismeretekkel gazdagodnak. Információt kapnak a lakhatási támogatással kapcsolatosan és természetesen a pénzügyi, valamint az egészségügyi tájékoztató sem marad el.

Július utolsó hetében a katonák már a saját alegységeiknél – az osztály- és zászlóaljparancsnokok tervei szerint – ismerkednek meg a szakbeosztásukhoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel. Ebben a fázisban már tapasztalt tiszthelyettes kollégák, úgynevezett mentorok is segítik a pályakezdők beilleszkedését, első beosztásuk átvételét.

Az ezred július 25-i, hétfői állománygyűlésén az őrmesterek lehetőséget kaptak, hogy néhány mondatban bemutatkozzanak elöljáróik, parancsnokaik, és a megjelent több száz győri katona előtt. Így kiderült, hogy az ország minden szegletéből származó és érkező fiatalok közül már többen rendelkeznek különböző szakmával, alap és középfokú nyelvvizsgával, ECDL képesítéssel, néhányuk felsőfokú tanulmányokat folytat.

Gazdag sportmúlttal bíró ifjak érkeztek az ezredhez, hiszen búvárkodás, vívás, úszás, karate, kézilabda, futball, tenisz és akrobatikus rock and roll is szerepelt a felsorolt repertoárban.

Külön ki kell emelni Nagy Viktor őrmestert, aki a szentendrei avatáson a Magyar Honvédség legjobb tanulmányi eredményt elért tiszthelyettes hallgatójának járó Kéri Kálmán tőr boldog tulajdonosa lett!

A pályakezdő őrmesterek a kihívás és a biztos megélhetés reményében választották hivatásukat, reményeik szerint hamar beilleszkednek az alakulat életébe és maximálisan megfelelnek a követelményeknek, a velük szemben támasztott elvárásoknak.

Fotó: Törőcsik Krisztina