Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakban az amerikai katonai jelenlét meghosszabbítása ellen tüntettek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 26. 15:30

Az amerikai katonai jelenlét gyanított meghosszabbítása ellen tüntettek több ezren április 25-én, hétfőn az észak-iraki Moszulban, és össze is csaptak a feltartóztatásukra kiküldött rendőrökkel. Az orvosok szerint tíz ember megsérült.

Az összecsapás akkor robbant ki, amikor a biztonsági erők vízágyú bevetésével és figyelmeztető lövésekkel állták útját a város központi terére igyekvő, háromezres tömegnek. A sérültek között rendőrök is vannak.

A téren április 9. óta többször is tiltakozó gyűléseket tartottak, és azt követelték, hogy ne hosszabbítsák meg a nyolc éve Irakot lerohanó amerikai katonaság távozásának a határidejét.

Az Egyesült Államok az elfogadott tervek szerint december 31-ére kivonja a katonáit az országról, de sok iraki arra gyanakszik, hogy a határidőt meg fogják hosszabbítani. A legmagasabb beosztású amerikai katona, Mike Mullen vezérkari főnök pénteken azt mondta, hogy az iraki kormánynak egy hete van annak eldöntésére, hogy akar-e a határidőnél is tovább amerikai csapatokat az ország területén.

Az elmúlt napokban Bagdadban hasonló tüntetések voltak.