Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irány Koszovó!

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 3. 13:24

Véget ért a leendő KFOR parancsnok és törzsének békeműveleti felkészítése Szolnokon. Mint ismert, első alkalommal tölti be magyar katona egy NATO-misszió parancsnoki beosztását: Kajári Ferenc vezérőrnagy ősztől egy éven át vezeti majd a szövetség koszovói békefenntartó erőit, a KFOR-t.

KFOR_kapott (2)

A leendő parancsnok és törzse nem első alkalommal fordult meg Szolnokok, áprilisban adminisztratív héttel kezdte meg a misszióra való felkészülését az MH Béketámogató Kiképző Központban. Részt vettek az úgynevezett békeműveleti bemeneti követelmények felmerésén, békeműveleti lövészeten, személyügyi és logisztikai tájékoztatókon.

A kiutazók felkészülése júliusban békeműveleti törzstiszti alaptanfolyammal folytatódott, amely elengedhetetlen azok számára, akik nem vettek részt eddig missziókban, vagy korábbi külföldi szolgálatuk óta jelentős idő telt el. Ezt követően - augusztus 23- szeptember 2. között - egy, külön a KFOR parancsnoki csoportja számára szervezett, misszióorientált, hadszíntér-specifikus békeműveleti törzstiszti célfelkészítésen bővítették ismereteiket. Tájékoztatást kaptak többek között a beosztásokról és a hátralévő feladatokról, a Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, emellett részt vettek egyebek mellett tárgyalástechnikával-, vallástörténettel-, médiakezeléssel kapcsolatos előadáson, bővítették közegészségügyi és járványügyi ismereteiket.

KFOR_kapott (8)

A felkészítés zárásaként Kiss Róbert ezredes, az MH BTKK parancsnoka adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet. Rendhagyó módon a felkészülők nevében Kajári vezérőrnagy is dekrétet adott át, amelyben megköszönte a KFOR parancsnoki feladatra történő felkészítést.