Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolaépítés magyar segítséggel

Szöveg: kormany.hu |  2011. július 11. 11:43

Egy iskolaépületet adott át Jelga járásban Ghori Sang településen a Magyar Honvédség, Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) július 5-én. Az eseményen jelen volt a járási rendőrfőnök Baba Afzal alezredes, a járás vezetőségét pedig a titkár Safiullah képviselte.

A közel 40 fokos hőségben, több mint ötórás, vízmosásokon, folyómedreken keresztül vezető – úttalan utakon megtett – 100 kilométer jól jellemzi a helyi viszonyokat. A helyszínen már a helyi rendőrök biztosítása mellett tanárok, diákok, és pár érdeklődő falubeli várta az MH PRT menetoszlopát.

A tíz tantermes iskolaépület 70 százalékban volt kész, amikor a falubeliek megkeresték a magyar kontingenst, hogy segítsen. Önerőből nem tudták a hátralévő munkálatokat kifizetni, és mivel a Tartományi Oktatási Hivatal sem tudott segíteni, így az MH PRT-hez irányították őket.

Az áprilisi felméréseket követően májusban kezdődtek el a tényleges munkálatok. A MH PRT vállalta, hogy befejezi az épületet: egy illemhelyet, valamint árvízvédelmi falat építtet köré. Az árvízvédelmi falnak a tavaszi olvadáskor van szerepe, mivel a jelenleg alig egy méter széles patak az áradáskor a tízszeresére is duzzadhat.

Az iskolaigazgató és a járási titkár beszédében hangsúlyozta, hogy a közel 900 családot számláló településen hosszú idő óta ez az egyetlen fejlesztés. Megemlítették, hogy az árvízvédelmi fal mellé szeretnének még egy védőfalat, ami távol tartja az iskolától az illetékteleneket; szeretnének továbbá egy jó minőségű utat.

Az MH PRT parancsnoka beszédében elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy ezen a szép vidéken egy intézményt adhat át. Hozzátette, hogy beszélni fog a tartományi kormányzóval azért, hogy több figyelmet fordítsanak erre a vidékre. megemlítette, hogy ő is megvizsgálja a további fejlesztések lehetőségét.

A beszédek után az alsó tagozatos gyermekek műsorát hallgatták meg a résztvevők, végül közös ebéd zárta az ünnepséget.

 
 (Szöveg és fotó: MH Tartományi Újjáépítési Csoport – szóvivő)