Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét felülvizsgálat alatt a Nyerpa

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 16. 7:31

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a K–152 Nyerpa nukleáris meghajtású, támadó tengeralattjáró februárban utólagos felülvizsgálat alá kerül. A 2008 novemberében bekövetkezett baleset után tavaly júliusban fejeződött be a hajó teljes átvizsgálása, melynek eredményeként a tengeralattjárót átadták a haditengerészetnek, ahol az év végén újra szolgálatba állt.

A javítás költségei mintegy 65 millió dollárra rúgtak, és a Nyerpa minden tesztet hibátlanul teljesített.

Az utólagos felülvizsgálatra, beszabályozásokra, ellenőrzésekre azért van szükség, hogy a tesztek során feltárt hibákat, kisebb problémákat helyreállítsák, így a tengeralattjárót teljes biztonságban lehet majd újból vízrebocsátani. A Nyerpát, annak ellenére, hogy súlyos balesetet szenvedett a tengeri próbaútja során 2008 novemberében, szolgálatba állították, és azt nyilatkozták a szakemberek, hogy a végső ellenőrzésein mindent rendben találtak, az ellenőrzések pedig sikeresen be is fejeződtek.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a tengeralattjáró 2008. november 8-án, tengeri próbaútja során működésbe lépett az önműködő fedélzeti tűzoltó rendszer, aminek következtében az oltáshoz szükséges mérgező freon került a levegőbe. A balesetben 3 tengerész és 17 hajógyári alkalmazott életét vesztette. Egyébként a baleset idejében 208-an tartózkodtak a tengeralattjáró fedélzetén.

2004-ben Oroszország megállapodást kötött Indiával, hogy a Nyerpát 2010 tavaszán bérbe adja az indiai haditengerészet számára, ahol INS Chakra néven fog szolgálatba állni. India 650 millió dollárt fizetett a 10 évre szóló bérletért.