Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverropogás, helikopter és reggeli torna

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 15. 17:58

A közlekedési nehézségek ellenére sokan voltak már a kora hajnali órákban is a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, hogy jobban megismerkedhessenek az induló szakokkal: puskaropogásban bővelkedett a nap, de a civil képzések iránt érdeklődők sem unatkoztak egy percet sem.

Mozgalmas pénteki nap várta azokat, akik a BKV-sztrájk ellenére, akár vidékről is feljöttek az egyetem nyílt napjára, ahol már a hajnali órákban kezdődött a program: a jelenleg már zrínyis diákok számára mindennapos reggeli tornáját, rajszemléjét, kihallgatását és sorakozóját is megtekinthették. Az egyetem hatalmas területén való bolyongást térkép segítette, így az érdeklődők könnyen eljuthattak az alakuló térre, ahol elsőként a díszszázad be-, majd kivonulását nézhették meg. Kilenc órakor már jól látható volt, hogy a rendezvényre nemtől és kortól függetlenül érkeztek érdeklődők. Bizonyára a nyílt nap legifjabbjai lehettek a három, öt és hat év-körüli Ürmös-gyerekek, akik éppen nagy lelkesedéssel vizsgálták az egyetem területén leszálló helikoptert, mikor megszólítottam édesapjukat és őket. „Mindhárom gyerek már most azt állítja, ha nagy lesz, katona vagy kommandós lesz, így természetesen elhoztam őket erre a napra", mondta érdeklődésemre Ürmös Károly tűzoltó, aki maga is a Zrínyi egyik diákja védelmi igazgatás szakon. „Engedélyt kértem Siposné Dr. Kecskeméthy Klárától, hogy megnézhessem a gyerekekkel a programokat. Elsősorban a harcbemutatóra várunk mindannyian, az nagyon izgalmas lesz", mondta, és már szaladt is tovább a gyerekekkel a díszterem felé, ahol éppen Dr. Szabó János rektor tájékoztatta a hatalmas tömeget.

 

1595895639

„11 BSc szakunk, 9 MSc szakunk, és két doktori iskolánk van.  A 11 BSc szakon 26 szakirány van, a 9 MSc szakon pedig 18 szakirányban oktatunk. Aki a védelmi szegmens szakmai tartalmát keresi, itt megtalálja. De az egyetemnek 18-20 százaléka egyenruhás képzés, a többi civil képzés", mondta a rektor, aki kiemelte, hogy a műszaki szakok olyan erősek, hogy az ország harmadik műszaki képzési központja itt, a Zrínyin található. A rektortól megtudtuk még, hogy az egyetemről kikerülő emberek a világon mindenhol, a NATO-missziókban megállják a helyüket, és a hazai tanulmányi versenyeken is jól teljesítenek. Krizsán Zoltán alezredes ezek után ismertette a felvételi menetét, majd két, katonai és civil szakon tanuló diák, Gömör Marianna és András Gergely meséltek a látogatóknak a karokról: Marianna a katonai alapszakokról, testnevelésről és fekvőtámaszokról, diplomához szükséges feltételekről, Gergely az elhelyezkedési lehetőségekről, a „kegyetlen"gólyatáborról (ahol először találkozhatnak a diákok a kiképzőkkel) és a zárt campusról tartott előadást. „Ez azért is jó, mert nem lopják el a biciklimet" – mondta beszéde legvégén a fiatal fiú, akivel már a nyílt napot hirdető plakáton találkozhattunk.

„Az IMO-ban (az egyetem területén található művelődési központ) éppen pókereztem, mikor kaptam egy sms-t. Felmentem a kancelláriára, ahol elmondták, miről lenne szó, és kiderült, délután 5 órakor már fotózásra kell mennem", ezt már a beszédek után mondta a honvedelem.hu érdeklődésére Gergely. Mikor Mariannának megemlítettem, érdekes, hogy egy katonalány és egy civil fiú áll velem szemben – hiszen az hihetnénk, a katonai pályát inkább férfiak választják, míg a civil szakok iránt a lányok érdeklődnek jobban -, azt mondta: „A zászlóaljnál 361-en vagyunk, ebből összesen negyven lány van. Kitartónak kell lenni, sokszor nem csak a feletteseimnek, de a társaimnak is meg kell felelnünk nekünk, lányoknak", magyarázta Marianna, akitől azt is megtudtam, mindketten had-és biztonságtechnikai mérnök szakra járnak. Végezetül elárulták, Gergely épület-biztonságtechnikával akar foglalkozni, Marianna pedig a katona elektronika iránt érdeklődik, azon belül híradó specializációra szeretne menni.

1595895639
 

Beszélgetésünk után a központi parkolóba siettünk, hiszen elkezdődött a harcbemutató – itt megrendezett jelenetet láthattunk, durrogtak a fegyverek (persze csakis vaktölténnyel), a túl közel állók fején olykor-olykor koppant egy-egy töltényhüvely, sőt, a bemutató füstbombáinak hatalmas füstje hosszú ideig nem csillapodott.

Pörögtek az események, és alig ocsúdtunk a harcból, a pár méterrel arrébb álló helikopter egyszer csak beindult, majd elrepült, hatalmas szelet kavarva a tömegben – szemmel láthatóan ez azonban mindenkinek tetszett. Ezután egy újabb terrortámadás érte az alakuló téren bemutatózókat, és a másod-, és harmadéves hallgatók ezúttal túszmentést mutattak be. És természetesen ebből a jelenetből nem hiányozhatott a jól megszokott tankkal való autólapítás sem, mely minden évben hatalmas népszerűségnek örvend – az akció után többen közelről is megvizsgálták az autóból maradt roncsokat.

1595895639
A nyílt nap ezt követő idejében számos lehetőség közül választhattak az érdeklődők: a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. standjánál repülőgép-szimulátort próbálhattak ki, de az egyik épület aulájában megismerkedhettek a tűzszerészbúvárok szakmájával, csakúgy, mint például a MH. 93 Petőfi Vegyvédelmi Zászlóaljjal is. Akadt, aki a Könyvtárra volt kíváncsi, többen megtekintették az elhelyezkedési körleteket, vagy a tűzszerészek hatalmas és súlyos munkaruháját öltötték magukra, vagy épp bemutató egyetemi órát hallgattak hadtörténelemről, terrorizmusról. Az aulában a MH Civil- Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ is képviseltette magát, méghozzá burkákkal és Koránnal. Itt Varga Erika zászlós mesélt a fiataloknak Afganisztánról, megmutatta a Koránt, az afgán újságot, nekem pedig elárulta, a Központban a katonák mellett több civil is dolgozik, így például két antropológus is. Kérdésemre, miről érdeklődnek leginkább a látogatók, azt mondta: „Sokan felkapják a fejüket az itt kiállított ruhákra, melyeket egyenesen Afganisztánból hoztunk. Nagy népszerűségnek örvend a Koszovói Kézikönyv, ami elsősorban azoknak izgalmas, akik misszióba készülnek"- mondta.

Az előre regisztráltak finom babgulyással lakhattak jól ebédre, mely után még egy katonai közelharc bemutató várta a látogatókat a kis alakuló téren, aki pedig a katasztrófavédelem iránt érdeklődött, még akadályversenyen is részt vehetett: a Bolyai János Katonai Műszaki Kar katasztrófavédelmi és Védelemigazgatási Intézete több állomásos akadályversenyt hirdetett, melynek egyik feladata volt például házi kedvenc mentés labirintusból navigációval. Aki pedig még a hátralévő időt ki tudta használni, emlékül dögcédulát készíttethetett magának.

 

1595895639
1595895639
 

1595895640
1595895640
1595895640
1595895640
1595895640
1595895641
1595895641
1595895641

Fotó: Dévényi Veronika