Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama 100 millió dolláros segélyt ígért Haitinak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 15. 11:04

Az Egyesült Államok csütörtökön Barack Obama elnök vezetésével hozzálátott, hogy átvegye a földrengés sújtotta Haitin a mentési munkálatok irányítását – katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, s helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küzdő karib-tengeri szigetországban.

Az elnökségének első nagyszabású humanitárius katasztrófájával szembesülő Obama első lépésként 100 millió dolláros segélyt ígért Haitinak, és példátlan méretű segélyerőfeszítésekre adott utasítást, annak ellenére, hogy ez nagy terhet rak a válság miatt amúgy is feszített amerikai költségvetésre és a két háborúban is lekötött fegyveres erőkre.

Hillary Clinton külügyminiszter a Fox News televíziós csatornának azt mondta: “… az Egyesült Államok (Haitin) megpróbálja biztosítani a hatalmat, helyreállítani a kormányzást és hozzálátni ahhoz, amit egy kormánynak kell általában tennie az újjáépítéshez".

Tanulva a Katrina hurrikán katasztrófája után George Bush akkori elnöknek felrótt késlekedésből, a Fehér Ház minden erővel azon van, hogy intenzív szerepet vállaljon a 7-es erősségű keddi haiti földrengés következményeinek felszámolásában, s csütörtökön is óráról órára tette közzé ezzel kapcsolatos lépéseit.

“Nem bocsátanám meg magamnak, ha nem tennénk meg minden tőlünk telhetőt ebben a tragikus helyzetben" – jelentette ki Obama az ügyben két napon belül közzétett immár harmadik nyilatkozatában.

Az elnök bejelentette, hogy az amerikai segítség első hulláma már a helyszínre érkezett két kutató-mentő csapattal, a parti őrségnek a port-au-prince-i kikötőbe vezényelt hajóival, a hadsereg Déli Parancsnokságának emberei pedig már átvették a haiti főváros repülőterének irányítását, a segélyként érkező szállítmányok fogadását, valamint sérülteket szállítanak el a helyszínről. A segítségül küldött erők fő csoportja azonban még úton van Haiti felé összesen hat hadihajóval, rajtuk a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság 5500 katonájával.

1595895638
 

A bírálatok megelőzésére washingtoni illetékesek türelmet kértek, hivatkozva a szükséges előkészületekre, valamint a földrengés által tönkretett haiti távközlésre és infrastruktúrára. Obama elismerte, hogy még hosszú órákat. “számos esetben pedig még napokat vesz majd igénybe" a haitira vezényelt amerikai kontingens odaérkezése, s a segítség “egyik része sem fog elég gyorsnak tűnni azok számára, akiknek szerettei vannak a romok alatt, az utcán alszanak, vagy nem tudják mivel táplálni a gyermekeiket".

Egy katasztrófamentési célra is kiválóan alkalmas amerikai repülőgép-hordozó várhatóan még pénteken a katasztrófa sújtotta Haiti partjaihoz ér. Az atommeghajtású Carl Vinsonról helikopterekkel szállítják majd a segélyt a szigetország lakosainak – közölte pénteken a tengerészgyalogság szóvivője. A kórházzal és víztisztító berendezéssel felszerelt hadihajó jelenléte Haiti közelében azért is fontos, mert a port-au-prince-i repülőtér csütörtökön már nem volt képes megbirkózni az érkező segély- és sebesültszállító légi járművek hatalmas forgalmával. A Carl Vinsonról naponta 15 ezer hektoliter ivóvizet tudnak szállítani.

1595895638
 

A Fehér Ház egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa Washingtonban elmondta: az elnök amerikai (közigazgatási) tisztségviselőket küldött Port-au-Prince-be, hogy a lehető legnagyobb mértékben együttműködjenek a haiti kormánnyal. Hillary Clinton külügyminiszter kabinetfőnöke, Cheryl Mills ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarják átvenni Haiti kormányzását, vagy megingatni René Préval elnök helyzetét.

Tisztségviselők azt mondták, hogy – túl a haladéktalan segítségnyújtáson – az egyik legfőbb céljuk a földrengésben jelentős veszteségeket szenvedett haiti ENSZ-misszió parancsnokságának megerősítése.