Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael „egyoldalú lépést” fontolgat a palesztin kérdésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 31. 13:04

Izrael „egyoldalú lépést” fontolgat, ha a régóta megrekedt izraeli-palesztin tárgyalások nem vezetnek megállapodáshoz – hangoztatta műjus 30-án, szerdán Ehud Barak védelmi miniszter. Szavaival arra utalt, hogy Izrael saját feltételei szerint kivonulhat Ciszjordánia általa megszállt részeiből. Azt nem részletezte, hogy milyen egyoldalú lépést fontolgatnak.

Kijelentése meglepetésként hatott, mivel Benjámin Netanjahu kormányfő ellenezte a 2005. évi gázai övezeti kivonulást. Az izraeli közvélemény kudarcnak tekintette az akkori egyoldalú lépést, mivel a katonák távozása után a Hamász iszlamista mozgalom erőszakkal átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.

Két évtizede folynak a tárgyalások egy olyan szerződésről, amelynek értelmében létrehoznák Izrael szomszédságában a palesztin államot. Kétszer kerültek közel a megállapodáshoz, a tárgyalások azonban mindannyiszor kudarcba fulladtak. A párbeszéd immár három éve megrekedt, és Barak figyelmeztetett, hogy fogytán az idő az megállapodás megkötéséhez.

„Izrael nem engedheti meg magának, hogy ölbe tett kézzel várjon" – mondta a miniszter egy biztonsági konferencián mondott beszédében, megismételve Netanjahu kedden hangoztatott álláspontját.

Barak nem fejtette ki, mire gondolt. Elemzők szerint elképzelhető, hogy az egyoldalú kivonulás megpendítésével csak a tárgyalóasztalhoz akarja visszakényszeríteni a palesztinokat, akik a folytatás feltételéül szabták meg a megszállt területeken lévő izraeli telepek bővítésének a leállítását.

Netanjahu kedden azt hangoztatta, hogy megállapodásra kell jutni a palesztinokkal „egy kétnemzetiségű állam létrejöttének megakadályozása érdekében", mivel az ilyen (Izraelből és palesztin területekből álló) államban a zsidók kisebbségbe kerülnének. A korábbi, mérsékeltebb izraeli kabinet rövid ideig fontolgatta a ciszjordániai kivonulást, de elállt ettől, miután 2006 nyarán kitört a háború a libanoni Hezbollahhal.

Barak azt is hangsúlyozta, hogy le kell állítani a vitatott iráni atomprogramot, amíg nem késő, és az iráni atomlétesítmények elleni esetleges izraeli támadásra utalva megismételte, hogy „valamennyi megoldás napirenden van".

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban Barak megjegyezte, hogy az „időzítést illetően különböznek az iráni atomprogrammal kapcsolatos álláspontok". „Az amerikai kormányzat tudja, hogy végső soron Izrael egyedül felelős a biztonságáért" – tette hozzá.