Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael: „Semmi sem bizonyítja a Moszad érintettségét”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 23. 6:19

Az izraeli külügyminisztérium szerint semmi nem bizonyítja, hogy Izraelnek köze van a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetőjének meggyilkolásához. Izrael arra reagált, hogy az Európai Unió hétfőn ülésező külügyminiszteri közleményben ítélték el a hamis útlevelek használatát a dubaji gyilkosságban.

Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak a parancsnokát január 20-án ölték meg Dubajban, többek szerint a Moszad izraeli titkosszolgálatra jellemző módszerrel. A gyilkosságot elkövető csoport több tagja létező személyek – többnyire kettős állampolgárok – nevére kiállított, de hamis európai útlevelet használt.

Az uniós külügyminiszterek élesen elítélték, hogy több EU-tagállam hamis útleveleit használták Mabhúb gyilkosai, de Izraelt nem nevezték néven. Diplomáciai források szerint a brüsszeli közlemény kiadásának célja ennek ellenére is az, hogy megrója Izraelt állítólagos érintettsége miatt.

“Semmi nem bizonyítja, hogy Izraelnek köze van ehhez az ügyhöz" – szögezte le Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hivatala által hétfőn kiadott közleményben. Hangsúlyozta, hogy ha bárki felmutatott volna Izrael érintettségére utaló információkat, a sajtóhíreket leszámítva, Izrael reagált volna. “Mivel nincsenek konkrét tények, nem szükséges reagálni" – szögezte le Liberman, aki éppen Brüsszelben tesz kétnapos látogatást, s ennek keretében már találkozott ír és brit kollégájával.

Liberman úgy véli, hogy “sok az alaptalan vádaskodás Izrael ellen… az arabok hajlamosak arra, hogy mindenért Izraelt tegyék felelőssé, miközben a Közel-Keleten rengeteg belharc dúl országok és csoportok között, amelyek nem demokratikusak úgy, mint Izrael".

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli vezető kijelentette, hogy Izrael azért nem reagál sem az uniós külügyminiszterek, sem Nicolas Sarkozy francia államfő nyilatkozatára, mert egyikük sem nevesítette Izraelt. Sarkozy hétfőn Párizsban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón élesen elítélte Mabhúb “kivégzését".

A Hamász hétfőn kiadott közleményében felszólította az európai vezetőket, hogy vegyék fel a terrorizmust támogató országok feketelistájára Izraelt, mert “veszélyt jelent a nemzetközi békére nézve". Az EU és az Egyesült Államok által terrorista szervezetként megbélyegzett Hamász, csakúgy mint a dubaji rendőrség, meg van győződve arról, hogy a Moszad áll a gyilkosság mögött.