Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litván diplomata az Unió új afganisztáni megbízottja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 23. 6:15

Vygaudas Usackas volt litván külügyminiszter lesz az EU új afganisztáni különmegbízottja – döntöttek hétfőn Brüsszelben az uniós országok külügyminiszterei. Az eddigi megbízottnak, az olasz Ettore Francesco Sequinak a mandátuma február 28-án jár le, de diplomaták szerint Usackas csak áprilisban foglalja el hivatalát.

Az új Afganisztán-megbízott idén januárig töltötte be hazájában a külügyminiszteri posztot, amelyről Dalia Grybauskaite litván köztársasági elnök nyomására távozott. Kettőjük ellentéteinek háttere állítólag az volt, hogy Grybauskaitét felháborította a CIA, az amerikai titkosszolgálat által Litvániában működtetett titkos terroristabörtön ténye.

Usackast több jelölt közül választotta ki Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A hétfői EU-külügyminiszteri tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján Ashton határozottan védelmébe vette a litván politikust, mondván, alaposan megfontolta, ki töltse be ezt a fontos tisztséget.

Vygaudas Usackas korábban nagykövet volt Washingtonban és Londonban. Az afganisztáni főmegbízott politikai tisztsége mellett diplomáciai beosztása is lesz: ő vezeti majd a kabuli EU-képviseletet.