Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelenlétük javítja a közbiztonságot

Szöveg: kormany.hu |  2011. július 18. 10:18

Háromszázhuszonöt rendőrt helyeztek az ALP (Afghan Local Police – helyi afgán rendőrség) állományába július 12-én Baghlan-e Jadid városban. Az ünnepségen a tartományi vezetők, és az ISAF-erők magas rangú tábornokai mellett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizedik váltásának parancsnoka, valamint a belügyminisztérium munkatársai is részt vettek.

Az ALP-program a helyi közbiztonságot elősegítő kezdeményezés, amelynek keretében helyiek vesznek részt a településeik rendfenntartásában. Tagjai a helyi lakosság köréből kerülnek ki, szigorú biztonsági ellenőrzésen esnek át, kizáró ok a korábbi bűnözői és ellenállói múlt. Az ellenőrzést követően háromhetes kiképzési időszak következik amerikai irányítással, amely tartalmazza az egészségügyi felkészítést, az aknamentesítés szabályait, az emberi jogok ismeretét és vezetési gyakorlatot. A tréning sikeres befejezése után történik meg az állomány fegyverekkel és egyenruhával történő ellátása.

Baghlan tartományban ez volt az első ilyen jellegű kibocsátó ünnepség, míg az ország más részein már korábban, sikeresen beindult ez a program. A most avatott háromszázhuszonöt fős létszám elenyészőnek tűnhet a Baghlan-e Jadid járásban található kétszáznyolcvan faluhoz képest, de a tapasztalatok szerint már a jelenlétüknek köszönhetően is jelentősen javult a közbiztonság az elmúlt időszakban!

A tartomány rendőrfőnöke Abdul Rahman „Rahimi" tábornok elmondta, hogy az ALP tagjai nem rendelkeznek teljeskörű intézkedési és nyomozati jogkörrel, fennhatóságuk csak az adott településre terjed ki, szorosan együtt kell működniük az afgán rendőrséggel, ami azt jelenti, hogy bármilyen esemény bekövetkeztekor értesíteniük kell a legközelebbi rendőrőrsöt. A fővárosból érkezett vendégek szerint a helyi rendőrség szerepe és hatékonysága abban rejlik, hogy rendelkezik kézifegyverekkel, amelynek köszönhetően távoltarja a falvaktól a bűnözői és ellenállói csoportokat. Az ALP afganisztáni főparancsnoka távlati célként jelölte meg az ALP tagok majdani beintegrálását az afgán fegyveres erőkbe.

(Szöveg és fotó: MH PRT-szóvivő)