Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól teljesítenek a fronton

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 28. 9:04

Az elmúlt 10 hónapban az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai MQ-9 Reaper (Predator B) robotrepülőgépek (UAV) összesen 480 darab repülést hajtottak végre, melyek átlagosan 8 órát vettek igénybe. Ez a típus a legtöbb esetben felderítő feladatokat látott el, de eredeti funkciójának megfelelően gyakran nyújtott közvetlen légi támogatást is a szárazföldi erőknek.

A Reaper alkalmas precíziós bombák elszállítására is (187 kilogrammos JDAM), de a leggyakrabban alkalmazott fegyverzete mégis a 40 kilogrammos Hellfire rakéta. A Reaper már Irakban is teljesít szolgálatot. Az előzetes tervek szerint az amerikai légierő 2007 és 2010 között 170 darab MQ-1B Predator, valamint 70 darab MQ-9 Reaper típusú robotrepülőgépet kíván vásárolni.

A Predator egy felderítő robotrepülőgép, amely alkalmas fegyverek szállítására is, a Reaper pedig főként harci feladatokat lát el.

A Predator darabonkénti ára 4.5 millió dollár szenzorokkal együtt, míg a Reaper ára elérheti a 8.5 millió dollárt is. Ez utóbbi képes 24 órát is a levegőben tartózkodni, a Predator pedig 40 órát, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy kevés bevetés tart 24 órán keresztül. A Reaper képes olyan magasságon repülni, mint a vadászgépek, ezért megsemmisítése igen nehéz a szárazföldi egységek számára. Egy vadászrepülőgép árának tizedrészéért megvásárolható egy robotrepülőgép, ezért igen nagy megtakarítás érhető el vele. A légierő tervei között szerepel, hogy három év múlva már nem vásárol több Predatort, helyette inkább a Reaper típusú robotrepülőgépeket fogják előtérbe helyezni.