Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövő tavasszal csökkenhet a koszovói NATO-létszám

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 7. 6:44

Jövő tavasszal további csökkentés hajtható végre a koszovói NATO-erő (KFOR) létszámában, ha a KFOR parancsnoka a biztonsági helyzet értékelése alapján erre tesz javaslatot idén ősszel – közölte csütörtökön az MTI brüsszeli tudósítójával Tömböl László vezérezredes, magyar vezérkari főnök a NATO-országok vezérkari főnökeinek tanácskozása után.

Elmondta, hogy ez a második csökkentési fázis egyben szerkezeti átalakítást is jelenthet majd, nevezetesen az öt harccsoportos felállásról a két harccsoportos felállásra való áttérést.

A koszovói NATO-erő korábban 16 ezer fő fölötti létszámát 10 ezer főre mérsékelték az idén január 31-én lezárult első szakaszban, a második fázisban pedig 5500 főre csökkenthetik. Mindez azonban annak függvénye – hangsúlyozta a magyar vezérkari főnök -, hogy a Szerbiától elszakadt Koszovóban a biztonsági helyzet lehetővé teszi-e a NATO-művelet további visszafogását, azaz a biztonság fenntartásáról gondoskodó, aktív végrehajtói mandátum fokozatos átalakítását “visszarettentő" jellegű jelenlétté.

Az egyes csökkentési fázisok végrehajtása előtt mindig alaposan mérlegelni kell, hogy a feltételek adottak-e, nem csupán Koszovó, hanem az egész nyugat-balkáni térség biztonsága és stabilitása szempontjából.

A NATO-országok vezérkari főnökeiből álló Katonai Bizottság szerdán és csütörtökön tanácskozott Brüsszelben. Azt megelőzően kedden ugyanott az EU Katonai Bizottsága ülésezett, ami ugyanazt a személyi kört jelentette a mind EU-, mind NATO-tagországok esetében.

Tömböl László elmondta, hogy az EU-tanácskozáson szó volt egy másik nyugat-balkáni műveletről, az unió EUFOR ALTHEA nevű bosznia-hercegovinai missziójáról. Itt is átalakítás van napirenden. A jelenleg több mint 2000 fős, végrehajtói jellegű feladatkör ellátására idén novemberig van felhatalmazás. Bosznia-Hercegovinában októberben helyhatósági választásokat tartanak, és azok lebonyolítása után döntenie kell majd arról az EU-nak, hogy ezt a mandátumot meghosszabbítsák-e. Eközben azonban már formálódik – az EUFOR ALTHEA magyar parancsnokhelyettesének, Nagy Tibor dandártábornoknak az irányításával – az az új struktúra, amely mintegy 250 fő részvételével kiképző-támogató jellegű feladatkört láthat el az országban. Ez a struktúra júliusra működőképessé válik, őszig tehát mindenképpen párhuzamosan “fut" majd az EUFOR ALTHEA művelet két funkciója.

Magyarország – hangsúlyozta a vezérkari főnök – elkötelezett mind a koszovói, mind a bosznia-hercegovinai stabilitás megőrzése mellett, és kész fenntartani jelenlétét a NATO-, illetve az EU-műveletben mindaddig, amíg az szükséges.

A NATO-országok vezérkari főnökei külön találkoztak Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is. Rasmussen méltatta azokat a katonai projekteket, amelyekben több NATO-ország közösen vesz részt, és így hatékonyabb a források felhasználása. Példaként említette a pápai repülőtéren elhelyezett stratégiai légi szállítási kapacitás – C-17-es repülőgépekre alapozott, 12 tagországot összefogó – projektjét, illetve az úgynevezett kiválósági központok kialakítását. Egészségügyi kiválósági központ létesült Budapesten, és – mint arról most Brüsszelben megállapodtak – tűzszerész kiválósági központot hoznak létre Szlovákiában.