Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadéteskü Egerben

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos, Veres Franciska |  2024. október 10. 20:50

„A honvédelmi oktatási programok célja, hogy képesek legyünk megőrizni mindazt, amit elődeink ránk hagytak. Kultúránkat, szabadságunkat és közös értékeinket” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Egerben, október 10-én.

A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum négy szakképző iskolájának mintegy 250 honvéd kadétja tett ünnepélyes fogadalmat a Dobó István téren. A rendezvényen az államtitkár kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztérium által életre hívott Honvéd Kadét Programban jelenleg összesen 157 iskolából több mint tízezer tanuló vesz részt. Elhangzott: az elsajátított tudás nem csak a honvédelemben, de a mindennapokban is a diákok hasznára válik. A tájékozódás, az elsősegélynyújtás, a túlélés, a különböző sporttevékenységek, és mindenekelőtt a közösség érdekeinek előtérbe helyezése pozitív irányba formálják az ifjúságot. Emellett a tanulók már egészen fiatalon megismerhetik a katonai pályában rejlő lehetőségeket.

20241010_Eger - Kadét avatás _PAKO_-101

Dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka az egri Lenkey János Honvéd Középiskola és Kollégium egykori növendéke, így számára különösen megható volt az ünnep. „Eger, eskü és hadtörténelem. Ezek a szavak összetartoznak. Az egykori várvédők mindannyiunk számára példamutatók. A mai napon nemcsak emlékezünk azokra, akik a haza védelméért küzdöttek, hanem átadjuk a szellemi örökséget a következő generációnak is. A honvéd kadét fogadalom komoly elköteleződés hazánk és a társadalom iránt” – mondta a parancsnok.

20241010_Kadeteskü_VF_21

A fogadalomban részt vevő partneriskolák diákjait a helyi MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred vitéz Mike József 60. Területvédelmi Zászlóalja napi szinten támogatja. A katonák közvetlen kapcsolatban állnak a pedagógusokkal, szabadidős programokon, pályaorientációs napokon nyújtanak szakmai segítséget. Céljuk, hogy a közösség és a család védelmének eszméjét továbbadják a fiataloknak.

Az ünnepségen dr. Czermann János, dr. Drót László dandártábornok, Ignácz Balázs főispán, a Heves vármegyei Kormányhivatal vezetője és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is zászlószalagot adományozott az eseményen részt vevő partneriskoláknak.