Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok az iskolapadban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kormány Gábor, Pintér Ákos |  2024. szeptember 2. 19:45

„Sok tanévnyitón vettem részt életemben, de honvédelmi miniszter sosem látogatott meg minket. Én most azért jöttem el önökhöz, hogy elmondjam, milyen lehetőséget kínál a Magyar Honvédség a fiataloknak. Önöknek, akik először találkoznak életükben a honvédelem ügyével” – kezdte tanévnyitó beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember 2-án, a Honvéd Kadét Programba belépő Gödöllői Váci SzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola ünnepségén.

Az idei tanévben minden korábbinál több középiskolában jelenik meg a honvédelmi képzés, összesen 15 ezer diákot érint a reform. A program bevezető szintjén heti egy Honvédelem órát vállalnak az iskolák, az emelt szintű oktatásban pedig magasabb óraszámban foglalkoznak a kadétokkal. Kiterjeszti képzését a Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola is, amelynek újdonsült kadétjait az első tanítási napon a honvédelmi miniszter látogatta meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tanévnyitón hangsúlyozta, „remek dolog, ha egy iskolában megjelenik az egyenruha, mert viselőik fontos értékeket közvetítenek. A rend, a fegyelem és a tisztelet kultúráját hozzák el a katonák, immár önöknek is a meghatározott órai keretek között. Ehhez hasonlót képviselnek például az olimpikonok, akiknek a sikereit nemrég láthatták. Közülük sokan a haderő kötelékében is szolgálatot teljesítenek. Példaként állnak mindannyiunk előtt.”

20240902_Gödöllő - Tanévnyitó_PAKO_ (9 of 19)

„Egy tantárgy annyit ér, amennyit a diákok tanulnak belőle. Egy ország szabadsága pedig attól függ, hogy a nemzet, amely lakja, hajlandó-e megvédeni szabadságát. Ezért is választottuk területvédelmi tartalékos katonákat toborzó kampányunk szlogenjéül a »Szeretem, megvédem!« mottót. Bízom benne, hogy önök a honvédelmi óráikon sokat tanulnak majd és lesz erejük a hazát szolgálni!” – zárta gondolatait a tárcavezető.

A technikum igazgatója előrelépésnek nevezte a Honvéd Kadét Program kiterjesztését, amivel újabb hasznosítható szakma jelenik meg a több mint 1500 diákot foglalkoztató intézmény palettáján. „Idén bővül a tantervünk, hiszen 260 diák tanulja majd heti egy alkalommal a Honvédelem tárgyat, harminc gólya pedig kadétként kezdi meg tanulmányait. Ők később katonai pályára léphetnek, akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tiszti képzésére is jelentkezhetnek.”

20240902_Gödöllő - Tanévnyitó_PAKO_ (15 of 19)

A különböző iskolákba érkező katona oktatók közül többen pedagógusként is dolgoztak korábban, de valamennyien gyakorlott óraadók. „Eddig a szentendrei Altiszti Akadémián végeztem katonák felkészítését. Amikor tavaly idekerültem a diákok közé, még kerestem az ő korosztályuknak megfelelő tanári stílust, de nagyon hamar kiderült, hogy nincs szükség különleges eszközökre” – mondta Balogh Sándor tartalékos főtörzszászlós.

Az MH 1. vitéz Reviczky László Területvédelmi ezred katonája kiemelte, hogy a tavalyi próbatanév tapasztalatai alapján a fiatalokat kifejezetten érdekli az egészségügyi, alaki, fegyvertani, haditechnikai és hadtörténeti oktatás. „Idén az emelt óraszámnak köszönhetően többekkel még több témát érinthetünk, amit azt hiszem, a diákok is várnak már” – fogalmazott a tartalékos főtörzszászlós.

Kapcsolódó cikkek