Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi nem célpont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 21. 5:53

Valószínűleg két manőverező robotrepülőgép csapódott be Moammer Kadhafi körülkerített vezetői épületegyüttesének egyik központi házába – jelentette a helyszínről washingtoni idő szerint vasárnap este a CNN. A BT-határozat nyomán a légtérzár megvalósítására megalakult katonai koalíció gépei éjjel több hullámban támadták Tripolit.

Az amerikai hírtelevízió stábja, amelyet beengedtek a helyszínre, arról számolt be, hogy az egyik háromemeletes betonépület tetején két lyuk tátongott, és a terepet mintegy 150 méteres sugarú körben elborította a törmelék. Ezt a helyet az amerikaiak a 1986-os légicsapás idején is bombázták.

Vasárnap a Pentagonban William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója kijelentette, hogy Kadhafi ezredes nem célpontja a légicsapásnak, és a koalíció nem szándékozik vadászni a líbiai vezetőre.

Líbia egyharmada felett létesített légtérzárat a BT-határozatnak érvényt szerző koalíció, amelynek tagjai jelenleg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada – jelentette ki Gortney altengernagy, aki szerint a koalíció a következő napokban Belgiummal és Katarral fog bővülni. Az altengernagy közölte, hogy a Líbia elleni támadásnak nincsenek polgári áldozatai. A Bengázitól délre a líbiai szárazföldi erőkre mért légicsapások “meglehetősen sikeresek" voltak, és Moammer Kadhafi ezredes, líbiai vezető nem szerepel a célpontok között – tette hozzá.

Gortney hangsúlyozta, hogy a Pentagon megkérdőjelezi a líbiai kormány összes bejelentését, beleértve azt is , hogy kész tűzszünetet hirdetni. Elmondta, hogy a bevetésekben részt vett koalíciós repülőgépek sértetlenül tértek vissza.

A vezérkar igazgatója szerint a líbiai légvédelem súlyos veszteségeket szenvedett, a kormányerők részéről vasárnap sem légi tevékenységet, sem radarjeleket nem észleltek. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a kormányerők helikopterei egy ideig még fel tudnak szállni.

A CNN a Pentagonra hivatkozva vasárnap azt jelentette, hogy az Egyesült Államok eddig 124 Tomahawk manőverező robotrepülőgépet vetett be Líbia ellen.