Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (3.)

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 25. 11:18

Mint minden évben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapata – állította össze a honvedelem.hu karácsonyi receptjeit. Négy menüsort készítettek olvasóinknak. December 25-re bajor kolbászlevest, valamint lyoni májat ajánlanak a katonaszakácsok.

Mint olvasóink az elmúlt években megszokhatták a Magyar Honvédség Szakács Csapata állítja össze a honvedelem.hu karácsonyi menüsorát. A csapat tagjai idén egyszerű recepteket állítottak össze, amelyek méltók az ünnepi asztalra! A katonaszakácsok ezekkel a receptekkel kívánnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket a honvedelem.hu olvasóinak.

ELSŐ FOGÁS: BAJOR KOLBÁSZLEVES
(Kovács Péter főtörzsőrmester, Kovács Attila törzsőrmester és és Kókai Krisztián szakaszvezető receptje)

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 dekagramm kolozsvári szalonna,
  • 2 fej tisztított vöröshagyma,
  • 15 dekagramm tisztított burgonya,
  • 2 tojás,
  • 20 dekagramm bajor kolbász
    ,
  • 1 deciliter tejföl,
  • körülbelül 10 dekagramm liszt,
  • só, bors, petrezselyemzöld, pirospaprika ízlés szerint.

Elkészítés módja:

Húsos szalonnát csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk. Rátesszük az apróra vágott vöröshagymát és lepirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Alaplével felengedjük, majd beízesítjük sóval, borssal, kevés Erős Pistával.
Közben elkészítjük a burgonyagombócot.
Apróra vágott burgonyát megfőzünk, még melegen áttörjük, ezután kihűtjük. Egész tojást, pirított hagymát, petrezselymet, sót, borsot, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kissé kemény tésztát kapjunk. Apró gombócokat készítünk, amiket a szalonnás lében megfőzünk. Pirított bajor kolbászt adunk a leveshez, és a végén tejfölös habarással sűrítjük.
Tálaláskor a gombóc tetejére kevés pirított hagymát teszünk.

MÁSODIK FOGÁS: LYONI MÁJ ERDEI GYÜMÖLCSVELŐVEL, TÖRT BURGONYÁVAL
(Kovács Péter főtörzsőrmester, Kovács Attila törzsőrmester és Kókai Krisztián szakaszvezető receptje)

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dekagramm sertésmáj,
  • 4 fej tisztított vöröshagyma,
  • 1 doboz erdei gyümölcs keverék (fagyasztott),
  • 6 dekagramm kristálycukor,
  • 60 dekagramm tisztított burgonya,
  • körülbelül 0,5 liter olaj,
  • só, bors, liszt, pirospaprika ízlés szerint.

Elkészítés módja:

A nagyon vékonyra szeletelt májat fél órára tejbe áztatjuk, aztán vízzel lemossuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a lisztet és a paprikát összekeverjük, ebbe forgatjuk a májat, amit forró olajban hirtelen megsütünk. A vöröshagymát körülbelül 7 milliméteres karikákra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, szintén beleforgatjuk a lisztbe és megsütjük.
A gyümölcsragúhoz az erdei gyümölcsöket karamellizált cukorra tesszük, cukorral, kevés sóval ízesítjük, és lepároljuk. a végén átpasszírozzuk.
A tört burgonyához az apróra vágott burgonyát megfőzzük, majd pirított v.hagymára dobjuk, kicsit megtörjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:
Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (1.)
Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (2.)