Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Káromkodós őrmester a pacifista tankvezetők között

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 30. 16:12

Celebekkel telt meg a várpalotai Fenyves erdő kiképző bázisa kedd délelőtt: a legújabb háborús számítógépes játék megjelenése alkalmából szervezett sajtónapon sztárok vezettek tankot és szálltak helikopterre. Bárdosi Sándor a tank csövén, a lányok a helikopter előtt pózoltak.

Amikor már azt hisszük, hogy a számítástechnika korában nem érhet minket meglepetés, akkor egyszer csak rájövünk, tévedtünk, és még mindig van új a nap alatt: a szóban forgó új játék ugyanis olyan lenyűgözően precíz grafikával és látványvilággal rendelkezik, amely még a legnagyobb fanatikusokat és elfogult játékfüggőket is leveszi a lábáról. A játékos különböző járműveket vezethet, és azokat felhasználva csaphat össze ellenfeleivel. A játék játszható online is, és a környezet teljes egészében lerombolható. 

Serdült Orsolya, Dukai Regina, Zimány Linda, Pirner Alma, Kovács Áron, Puskás Péter, valamint Bárdosi Sándor is részt vettek a várpalotai bázison szervezett eseményen, ahol szép számmal képviseltették magukat az újságírók, de a közeli településekről is érkezett érdeklődő fényképezővel, hogy ha nem is a számítógépes játék plakátját, de valamelyik sztárt lekaphassa.

A reggeli órákban Puskás Péter és Bárdosi Sándor kivételével már mindenki a helyszínen készül a napra, kantáros nadrágban – ez utóbbit a sztárok (legalábbis a lányok) rafináltan, a divatnak megfelelően lazán, amolyan csípőnadrágként, leheletnyit letolva, barna övvel megkötve, a kantárt derekukra eresztve viselik – mindezt azonban hiába. Celebjeink ekkor ugyanis még nem tudják, a későbbiekben egy overallt is fel kell húzniuk, olajosak, porosak és koszosak lesznek.

Amíg a jelenlévők a későn érkező Puskás Pétert és Bárdosi Sándort várják, addig a sztár társaság hölgytagjai emelkednek a levegőbe helikopterrel: néhány kör után következik a hosszas pózolás a fotósoknak, helikopterrel, majd anélkül. 

 

Háborús játék pacifistáknak

A bázis sátrában gyűlik össze ezután a társaság, ahol Kovács Áron műsorvezető röviden ismerteti a játékot. Persze a délelőtt nem múlhat el személyes vallomások nélkül: a műsorvezető bevallja, tinédzserként oly sokat játszott számítógépes játékokkal, hogy szinte minden kapcsolata ráment. Mint mondja, szerencsére mára már ismeri az önkontroll fogalmát. Aztán hozzáteszi, a játékot pacifisták is játszhatják, de azt is elárulja: az igazi hadviseléstől hamar elveheti a kedvet, „hiszen három perc után golyó általi halál vár a játékosra, ha nem elég ügyes".
A következő vallomás már Puskás Petié: „Sokszor haltam már meg", hangzik az énekes szájából a válasz a kérdése, mennyire megy a játék. Puskás Peti azt is hozzáteszi: szerinte nagyon sokat káromkodik a játékbeli őrmester.

 

Pirner Alma, Zimány Linda, Serdült Orsolya és Dukai Regina inkább a párkapcsolatukról mesélnének, hiszen például Alma sohasem játszott videojátékkal, sőt elmondása szerint olyan pasija sem volt még, aki ezt tette volna. Persze Serdült Orsolya javít a helyzeten, azt mondja, ő igazából fiús alkat, és mindig is ki akarta próbálni a tankvezetést, Dukai Regina jelenlegi párja imádja a videojátékokat, Zimány Linda pedig már-már függővé vált egy alkalommal, mikor egy kölcsönbe kapott PC-játékon éjt nappallá téve játszott. „Igaz, hogy az a Nagyon Vadon című játék volt, amelyben a nagy mackónak meg kellett találni a kicsi bocsokat", teszi hozzá. Bárdosi Sándor csatlakozik Lindához, azt mondja, az a baj a játékokkal, hogy nem lehet őket abbahagyni.

Lóerők, lánctalpak, gulyáságyú

A kiképző bázis tulajdonosa ismerteti a kint várakozó tankokat: a sztárok és vállalkozó kedvűek egy GSP-55-öst, egy BMP-1-est, valamint egy klasszikus T55-öst próbálhatnak ki. A tulaj részletezi a technikai adatokat, így például elárulja azt, hogy míg a GSP-55 (a Táltos) 16 tonna, 16 ezer köbcentis motorral rendelkezik, valamint lánctalpa hosszabb, mint a többi tanknak, addig a BMP-1-es egy 14 tonnás lövészpáncélos, és a leggyorsabb lánctalpasnak számít. A T-55-ös tankról elmondja, összesen 580 lóerővel bír, és 5400 newtonméteres – sok-sok információ, mely hamar felcsigázza a jelentkezőket.

Az eligazítás után összesen huszonnégyen vállalkoznak a tankok vezetésre, a többiek pedig a tankon való utazásra. Ki-ki kiválasztja a legszimpatikusabb tankot, majd a vezetők egy terepszínű overallt kapnak, mellyel beülhetnek a harci járművekbe – a következő másfél-két órában aztán vetésforgóban próbálják ki a résztvevők a harckocsikat és a helikoptert, végül a gulyáságyú mellett pihenik ki a megpróbáltatásokat.

Hogy sztárjaink a jövőre nézve a virtuális, vagy a valódi tankvezetéshez kaptak inkább kedvet, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a várpalotai Fenyves erdő kiképző bázisán sem rombolás, sem káromkodós őrmester nem volt, ha pedig azt is ki akarnák próbálni, ahhoz mindössze egy számítógép és maga a játék szükséges.

 

 

Fotó: Galovtsik Gábor