Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õsztől ismét magyarok felügyelik a kabuli repteret

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 31. 6:20

Õsztől fél éven át ismét magyar katonák felügyelik a kabuli repülőteret – jelentette be a honvédelmi miniszter kedden Afganisztánban. Szekeres Imre hozzátette: jövő tavasszal 200 fővel bővül a magyar kontingens, amely 2011 nyarától folyamatosan adja át feladatait az afgán hatóságoknak.

Magyarország növeli az Afganisztánban szolgáló katonák
számát: a jelenlegi 350 fő helyett 550-en lesznek. A bővítés
részleteiről Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MR1-Kossuth Rádiónak
elmondta: a magyar katonák kiképzési, felkészítési és mentorálási
feladatot vállaltak az afgán légierőnél, egy afgán lövész zászlóaljnál
és a békefenntartásban érintett afgán alakulatoknál. A csoport ismét átveszi a kabuli nemzetközi repülőtér vezető nemzeti feladatait, a
magyarok fogják irányítani a repülőteret – tette hozzá Szekeres Imre.
A bővítés 5,2 milliárdos költségét a költségvetési
tartalékkeretből finanszírozzák.

A kabuli repülőtéren 2008 októberétől már látott el fél éven át magyar alegység irányítási feladatokat. A hetven katona egyebek mellett légiforgalmi irányítási feladatokat végzett, valamint a repülőtér zavartalan üzemeltetéséhez szükséges feladatokat látta el.

 

Baghlan tartományban, a helyi Tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT) 230 magyar katona teljesít szolgálatot. A kontingens feladata egyebek mellett a tartomány újjáépítése és a biztonság erősítése – mondta a Pol-e-Khumriban lévő magyar tábor parancsnoka. Boldizsár Gábor ezredes a Független Hírügynökség kérdésére hozzátette: a magyar katonák segítségével hidak, egészségügyi létesítmények és iskolák épülnek, a folyók szabályozásával pedig segítenek elkerülni az áradásokat. A parancsnok jónak nevezte a tartományban lévő afgánok és a magyar katonák kapcsolatát. Baghlanban mostanra hivatalosan is eltűntek a mákültetvények – mondta a tábor tanácsadója. Tölli István hozzátette: helyükön most már gyümölcsültetvények vannak, melyek a következő 20-25 évben biztosítják a területen élők megélhetését.