Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak papíron létezik 82 ezer fős afgán rendőrség

Szöveg: Hársfalvi József mk. õrnagy |  2010. március 31. 6:32

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a MH PRT kilencedik váltásának kulcsbeosztású, kiutazás előtti felkészítésen résztvevő katonái számára a szolnoki Béketámogató Kiképző Központban. A cél az volt, hogy a misszióra készülők naprakész információkat kapjanak az afganisztáni hadszíntér aktuális katonapolitikai kérdéseiről.

2010. március 30-án Dr. Tálas Péter történész, politológus, a politikatudományok kandidátusa (CSc), biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóközpontjának vezetője volt a szolnoki Béketámogató Kiképző Központ vendége.

Apáti Zoltán alezredes parancsnok meghívásának tett eleget, hogy a kiutazás előtti felkészítésen résztvevő MH PRT kilencedik váltásának kulcsbeosztású katonái naprakész információkat kapjanak az afganisztáni hadszíntér aktuális kérdéseiről.

Tálas Péter a közel kétórás előadásban tájékoztatást adott a nemzetközi erők szerepéről Afganisztán jelenében. Részletes, statisztikai adatokkal is alátámasztott értékelésében kitért a soknemzetiségű országban tapasztalható korrupció forrására, a szegénység gyökereire, valamint a 2001- 2010 közötti időszakban növekvő tendenciát mutató ISAF veszteségekre is.

Elemezte a nemzetközi közösség katonai célját, az ANA (Afgán Nemzeti Hadsereg) és az ANP (Afgán Nemzeti Rendőrség) szerepét. Megállapítása szerint az ANA a maga 93.980 fős erejével önállóan tevékenykedni nem tud, az ANP 82.000 fővel pedig csak papíron létezik, és mindössze 12 százaléka képes önálló munkára.

Beszélt a szétforgácsolt kiképzésről, az alacsony iskolázottsági mutatókról, kitért arra is hogy a jelentkezők 80-85 százaléka gyakorlatilag írástudatlan. Problémaként említette a dezertálásokat, a nemzetközi erők által biztosított munkaeszközök eltűnését, valamint azt, hogy az ANP közel 15 százaléka hasis fogyasztó, illetve mindkét szervezetet sújtja a korrupció.

Beszélt arról a nemzetközi szemléletről is, ami egyenlőséget tesz a tálibok és a terroristák közé. Rávilágított a tálibok sokféleségére, valamint azokra a körülményekre, amelyek a tálibok utánpótlását, bázisát biztosítják. Elérendő törekvésként jelölte meg a differenciáltabb megközelítést, alkalmazkodást a helyi törzsi viszonyokhoz, a tárgyalások kiszélesítését, ami ez idáig nem hozott megfelelő eredményeket.

1595899246
A hallgatóság körében kiemelt érdeklődés volt tapasztalható a segélyezés és fejlesztés problémái iránt. Az előadó megállapította, hogy a segélyezés hatékonyságának hiánya az elégedetlenség egyik fő oka. Ugyanakkor kulcsfontosságúnak ítélte meg a helyi vezetőkkel kialakított viszonyt. Tálas Péter szólt az évi 6900 tonna ópiumtermelésről, amely túltermelést okoz a világpiacon. Tényként említette, hogy a termőterületek felszámolása nem hozta meg a kívánt hatást, mert ez csak azok súlypontjának áthelyezését okozta, illetve a termelés hatékonyságát növelte. Kitért rá hogy mint az a világpiaci termékek jelentős részére igaz itt is a kereslet határozza meg az előállított mennyiséget és nem a kínálat.

A tartalmas és mélyreható elemzéseket is tartalmazó előadás végén az előadó lehetőséget biztosított a hallgatóságnak kérdéseik felvetésére, mely lehetőséggel az állomány élt is.

Az afganisztáni hadszíntérre készülő állomány soraiban fogalmazódott meg az a vélemény, hogy a Béketámogató Kiképző Központ falai között végrehajtott magas színvonalú felkészítés részeként szükség van ehhez hasonló tartalmas, elemző, statisztikai adatokkal is alátámasztott, naprakész információkat közlő előadásokra, tájékoztatókra, melyek a külszolgálatra induló állomány ismereteinek szélesítését nagymértékben elősegíti.

Fotó: Pallér Vilmos szkv.