Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: A tálibok érdekeltek az afganisztáni békés rendezésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 16. 15:05

Az afgán kormányzat csatlakozott a tálib-amerikai titkos béketárgyalásokhoz – a háromoldalúvá bővült egyeztetésekről Hamid Karzai afgán államfő számolt be a The Wall Street Journalnak adott, február 16-án csütörtökön közölt interjújában.

A tekintélyes amerikai gazdasági napilap áttörésnek minősítette a hármas tárgyalások tényét a tíz éve tartó afganisztáni háború befejezésére tett erőfeszítések tekintetében.

Karzai – aki Kabulban válaszolt az újságírói kérdésekre, mielőtt pakisztáni látogatásra indult volna – interjújában azt hangoztatta, hogy „az afgán emberek, beleértve a tálibokat, békét akarnak. Ők is (a tálibok) ugyanolyan emberek, mint mi. Van családjuk, rokonaik, gyermekeik vannak, s nehéz időket élnek át" – mondta az afgán vezető.

A tálibok korábban kizárták az egyezkedést az afgán kormányzattal, amelyre úgy tekintenek mint Washington bábjára. A lap csütörtöki interjújában viszont Karzai azt mondta, a tálibok jelenleg „határozottan" érdekeltek az afganisztáni békés rendezésben.

„Kontaktusok voltak az amerikai kormány és a tálibok között, kontaktusok voltak az afgán kormány és a tálibok között, és sor került néhány olyan találkozóra, amelyen valamennyien részt vettünk, beleértve a tálibokat" – nyilatkozta Karzai.

A The Wall Street Journal szerint az afgán elnök nem kívánta pontosítani, hol került sor a tárgyalásokra, és további részletek közlésétől is elzárkózott azzal, hogy kárt okozhatna e tárgyalási folyamatnak.

CímkékAfganisztán