Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rafale győzelem Brazíliában is?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 16. 16:12

A Rafale közelmúltban bejelentett győzelme Indiában – úgy tűnik – a brazil F-X2 vadászgép-tenderre is hatást gyakorol: a jelenlegi állapot szerint a régóta húzódó beszerzés legnagyobb esélyeseként a francia Dassault cég típusa lépett elő.

A tavalyi évben sokan már biztosra vették, hogy a leköszönő brazil elnök utóda, Dilma Rousseff az amerikai ajánlatot (F/A-18E/F Super Hornet) preferálja, szemben a francia Rafale-lal, illetve a svéd Gripennel.

Az elnök asszony és tanácsadói szerint a Dassault Aviation ajánlata tűnik a legjobbnak, mely alapján létrejöhetne a 36 darab többfeladatú harci repülőgép beszerzése 4-6 milliárd dollár értékben. Az új típussal a kiöregedő Mirage 2000-eseket váltanák le.

A tender követelményeinek a korábbi értékelések alapján mindhárom típus eleget tesz, döntő tényező lesz – szem előtt tartva a brazil védelmi iparra gyakorolt hatását – a technológiai transzfer, illetve a gazdasági együttműködés mértéke.

Rousseff ugyanakkor korábban fenntartásokkal kezelte a franciák pályázatát, ennek egyik fő oka az volt, hogy a Rafale gyártója még nem értékesítette külföldre a típust. Ez azonban már a múlté, hiszen a Rafale az indiai MMRCA tenderen maga mögé utasította a Eurofighter Typhoont, elnyerve ezzel a közel 10 milliárd dolláros, 126 gép beszerzését célul kitűző üzletet.

Az indiai tender végkifejletét a brazil fél is figyelemmel követte, a brazil védelmi miniszter, Celso Amorim az elmúlt héten Új-Delhibe utazott, ahol betekintést nyerhet a Dassault pályázatába, illetve egyeztethet az indiaiakkal a tender részleteiről.

Egy brazil forrás szerint: „Az indiai döntés mindent megváltoztatott, jelen helyzet szerint egyre nagyobb esély van a Rafale győzelmére." Arról egyelőre még nincs pontos információ, hogy Brazília mikor hirdet győztest a tenderen.