Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai önmérsékletet kér az amerikaiaktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 14. 17:32

Hamid Karzai afgán elnök azt szorgalmazza, hogy az amerikai hadsereg fogja vissza hadműveleteinek intenzitását, és hagyjon fel az éjszakai rajtaütésekkel, amelyek szerinte a tálib lázadókhoz taszítják az afgánokat.

A Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásában szombaton megjelent interjúban Karzai azt mondja, hogy “itt az ideje a hadműveletek mérséklésének", az amerikai hadseregnek szerinte csökkentenie kell jelenlétét, és kevésbé kell beavatkoznia az afgánok mindennapjaiba. Az amerikai hadseregnek inkább támaszpontjaira kell összpontosítania tevékenységét, és hadműveleteit az afgán-pakisztáni határ térségére kell korlátoznia – mondja az afgán elnök.

Karzai megjegyezte, hogy ezzel nem Washingtont bírálja, de nyíltsága segíthet a két ország rossz kapcsolatainak javításában.

Pénteken egy független amerikai szakértői csoport az afganisztáni háború “magas árára" figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt. A szakértők szerint Obamának meg kell fontolnia a katonai küldetés szűkítését, ha decemberi felülvizsgálata arra a következtetésre jut, hogy a jelenlegi stratégia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Washington azt várja az általa vezetett, közel 100 ezer amerikai katonát magában foglaló szövetséges erőktől, hogy zúzza szét az al-Kaida terrorszervezetet és annak tálib szövetségeseit, s közben tegye alkalmassá az afgán hadsereget és rendőrséget az ország biztonságának védelmére.

A hadműveletek decemberre ígért felülvizsgálatának közeledtével egyre világosabb, hogy a Pentagon vezetői úgy gondolják, a haditervek működnek, de sikerükhöz még további időre lenne szükség.

Az Obama-kormányzat illetékesei a minap értésre adták, hogy az amerikai csapatok legalább 2014 végéig Afganisztánban maradnak, ami azt jelenti, hogy a csapatkivonásnak az elnök által bejelentett, jövő nyári megkezdésekor nem vonnak ki jelentős erőket az országból.