Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: semmilyen okból nem engedhető meg lakóházak bombázása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 13. 14:38

A NATO légiereje semmilyen körülmények közt nem nyithat tüzet lakóházakra – hangoztatta újfent Hamid Karzai afgán elnök, ami arra enged következtetni, hogy még mindig nem sikerült elsimítania NATO civil áldozatokat követelő légicsapásai okozta vitát.

A felháborodás miatt, amelyet a 18 lakos halálát okozó múlt szerdai Logar tartománybeli légicsapás váltott ki, a NATO újabb korlátozásokat rendelt el a lakóépületek elleni légitámadásokra, de ezt az eszközt továbbra is alkalmazni akarja harcban lévő katonái védelmében.

Közben Karzai a múlt hét végén a szövetségesek képviselőivel újra megvitatta a heves indulatokat kiváltó témát, a felek azonban eltérően számoltak be a köztük született megállapodásról.

Az elnök számtalanszor elítélte már az ilyen csapásokat, újra és újra azt hangoztatva, hogy a terrorizmus elleni háborút nem az afgán falvakban kell megnyerni.

„Egyértelműen megállapodtunk a NATO-val, hogy semmilyen okból nem engedhető meg lakóházak bombázása" – jelentette ki kabuli tájékoztatóján Karzai. „Még akkor sem, ha tűz alá veszik őket (a szövetséges katonákat)" – húzta alá.

Az ilyen csapások nagy visszatetszést váltanak ki az afgánok között, akik úgy érzik, hogy a szövetségesek aránytalan erőt alkalmaznak, s emiatt még otthonaikban sem érezhetik magukat biztonságban. Bár a szövetségesek és az afgán kormányerők katonái együtt járnak éjszakai bevetéseikre, mindig a NATO-parancsnokok azok, akik jóváhagyják a légicsapásokat.

Karzai a logari incidensről tartott megbeszélésen – állítása szerint – kérdőre vonta John Allen tábornokot, a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) főparancsnokát: „Amerikában is ezt csinálják? Az Egyesült Államokban naponta vannak rendőrségi rajtaütések. (…) Mégsem hívják a légierőt, hogy bombázzák a helyszínt."

A tragédia után John Allen Logarba utazott, hogy személyesen kérjen bocsánatot, a szövetséges erők pedig közölték, hogy a légicsapásokat szigorúan korlátozzák, s mostantól csak végső eszközként alkalmazzák katonáik kimentéséhez.

A NATO keddi közlése szerint a tábornok utasítást adott ki, amely szerint az amerikai és a szövetséges erők a levegőből nem nyithatnak tüzet lakóházakra. Kivételként azonban leszögezte: „Mint mindig, az afgán és koalíciós erők elidegeníthetetlen joga, hogy a levegőből mérjenek csapást, ha önmaguk megvédésére más lehetőség nem áll rendelkezésre."

Kedden Washingtonban, a Pentagonban is megerősítették, hogy harcban lévő katonáikat sohasem fogják megfosztani az önvédelem jogától. Elutasították ugyanakkor azt a felvetést, hogy álláspontjuk jelentősen eltérne Karzaiétól.

Curtis Scaparrotti tábornok, az ISAF egyesített parancsnokságának vezetője, az amerikai erők főparancsnokának helyettese – aki épp kedden adta át posztját James Terry tábornoknak – előzőleg azt hangoztatta, hogy a több mint 1300 olyan esetből, amelyben idén január óta légi támogatást kértek, alig 32 okozott kárt békés épületegyüttesekben, s ezek nyomán csupán öt fegyvertelen áldozat halálát erősítették meg.