Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Katonai bűnök szóban és írásban”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 8. 18:11

Szeptember 8-án, csütörtök reggel megkezdődött a 10. Budapesti Nemzetközi Katonai Büntetőjogi Konferencia a Magyar Bíróképző Akadémián. A Katonai bűnök szóban és írásban című rendezvény 9-én egész napos tanácskozással folytatódik.

Délelőtt előadásokon, délután szakmai vitákon vesz részt az a magyar és külföldi katonai jogászokból, szakértőkből álló csoport, amely egy több éve tartó magyar katonai büntetőjogi konferenciasorozat idei rendezvényére érkezett Budapestre. A kétnapos konferenciát a Magyar Bíróképző Akadémia Tóth Lőrinc utcai épületében tartják. Az első ilyen rendezvényt 1993-ban rendezték, az idei már a tizedik – tudtuk meg Dr. Székely György dandártábornoktól, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnökétől, aki a konferencia levezető elnöki feladatait látta el. A rendezvényre idén angol, német, orosz, finn, észt, osztrák, olasz, horvát, bolgár, török, azerbajdzsáni, koreai, kínai és angolai szakértők jöttek el, akik a konferencia két napján a saját országaik szakmai tapasztalatait is megosztják magyar kollégáikkal és egymással.

Polt Péter legfőbb ügyész megnyitó beszédében kijelentette a nemzetközi szakértőcsoport előtt, hogy Magyarországon a katonai ügyészség az egységes ügyészi szervezetbe integrálódik. Ennek fő oka az, hogy a katonai ügyészségen belül felhalmozott tapasztalatokat is fel kívánják használni a korrupció elleni küzdelemben. (Jelenleg a katonai ügyészség szervezetébe az öt regionális katonai ügyészség, a budapesti, a debreceni, a kaposvári, a győri, a szegedi, valamint a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a Katonai Főügyészség tartozik.) Az átszervezés után, 2012. január 1-jétől, a katonai ügyészség a magyar ügyészség szerves részeként, attól nem elkülönülve végzi majd tovább munkáját. A katonai ügyészek megőrzik jogállásukat, de a jövőben nemcsak katonai, hanem más bűncselekmények felderítését, illetve vádképviseletét is végzik majd. Központi irányításukat a Központi Nyomozó Főügyészség fogja ellátni – mondta a legfőbb ügyész.

A szeptember 8-i első konferencianapon Szólásszabadság és érdekvédelem a fegyveres erők és rendészeti testületek működésében címmel dr. Fejes Erik főhadnagy, katonai ügyész, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság titkára tartott színvonalas előadást, amelyet még délelőtt kerekasztal-beszélgetés és a nemzetközi tapasztalatok megosztása követett. Délután szakmai vitára és a tapasztalatok összegzésére kerül sor. A konferencia szeptember 9-i, második napjának délelőtti előadását A jelentési (igazmondási) kötelezettség versus önvádra kötelezés tilalma címmel tartják. Ezt szintén kerekasztal-beszélgetés és szakmai tapasztalatcsere követi, majd a konferencia kiértékelése zárja a két napos programot.

 Fotó: A szerző felvételei

Címkékjogrendész