Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai ismereteket tanulnak a gimnazisták

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 13. 10:53

Az elmúlt tanévben, heti egy órában katonai ismereteket is tanultak a tatai Tálentum Gimnázium azon diákjai, akik kedvet éreztek a „katonáskodáshoz”. A „szakasz” tagjai nemcsak elméleti kérdésekkel, hanem például az alaki szabályokkal is megismerkedtek.

Tata és a katonaság történelme több mint ötven éve összeforrott egymással. Talán éppen ezért nem véletlen az sem, hogy a városban található alapítványi gimnáziumban katonai ismereteket is tanítanak a gyerekeknek. Mégpedig úgynevezett önképzőkör keretén belül. Az iskola tanrendjében ugyanis benne van, hogy minden egyes gimnazistának kötelező legalább egy önképzőkörön részt vennie. Jelenleg tucatnyi ilyen közül választhatnak a diákok. Népszerű például a fazekas csoport, a színjátszó-, vagy éppen a népdalkör, de természetesen a honvédelemmel foglalkozó önképzőkör is.

– Feleségem az iskolában tanít, rajta keresztül kért fel az intézmény igazgatónője, Szentessy Lászlóné, hogy vállaljam el a katonai ismeretek oktatását – mondta Szombathy Sándor nyugállományú őrnagy, az önképzőkör vezetője. Az egykori katonatiszt hosszú ideig a Komárom-Esztergom megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon szolgált, mint kiegészítési osztályvezető. Örömmel vállalta, hogy ismét „katona" legyen. A gyerekek számára ugyanis ő a parancsnok.

A honvédelmi önképzőkör a 2007/2008-as tanév elején, vagyis tavaly szeptemberben indult. A 9-12. évfolyamos gimnazisták közül tizennyolcan jelentkeztek a csoportba, ám három lány hamar rájött, hogy a „katonáskodás" nem nekik való. A megmaradt tizenöt fiút két „rajba" osztotta szét a „szakaszparancsnok". Mint a seregben itt is mindkét raj élén egy parancsnok áll, aki felel a többiek munkájáért is.

1595877334
Szombathy Sándor szerint a honvédelmi önképzőkör egyik nagy előnye, hogy fegyelmet tanulnak a srácok. Nem véletlen, hogy a gimnázium tanárai is észrevették: a „kiskatonák" magatartása nagyon sokat javult az utóbbi hónapokbann.

Az elmúlt tanévben a fiúk leginkább elméleti ismeretek tanultak a szakaszparancsnoktól. Vagyis megismerték a Magyar Honvédség felépítését és természetesen a katonai rendfokozatokkal is tisztában vannak. Mindehhez egy 2005-ben kiadott „Katonai alapismeretek" című tankönyv nyújtotta az alapot. Amit egyébként korábban a győri katonai kollégiumban is használtak – árulta el Szombathy őrnagy, aki, a katonai szabályzatoknak megfelelően, az elmúlt egy év alatt végig magázta „fiait".

Természetesen a gyakorlati foglalkozások sem maradtak ki a tananyagból, elsősorban az alakiasságra és az alakzatokban

1595877334
történő mozgások megtanítására fordított kiemelt figyelmet az egykori főtiszt. S bár uniformissal természetesen nem rendelkezik a szakasz, csináltattak maguknak egy egyensapkát, amit az iskola jelvénye díszit. A fiúk minden egyes alaki foglalkozáson ebben vettek részt, sőt a tanulmányi kirándulásokon is büszkén viselték.

A szakasz ugyanis részt vett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár áprilisi nyílt napján, majd néhány hét múlva a Zalaegerszegen megtartott honvédségi road show-n is. A legnagyobb élményt azonban – Szombathy őrnagy szerint – a tatai tüzérek június eleji éleslövészetének megtekintése jelentette a srácok számára. Hiszen a Várpalota közelében lévő csőrlőházi gyakorlótéren életükben először tapasztalhatták meg, hogy „mekkorát szól" egy D-20-as ágyútarack…

Az önképzőkör vezetője azt szeretné, ha jövőre is folytathatná a munkát. Mégpedig heti két órában. Utóbbi azért lenne hasznos a gimnazisták számára, mert a jelenlegi szabályok szerint már fakultációnak minősülne, s így akár érettségizhetnének is a katonai ismeretek tantárgyból a diákok.