Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák szolgálnak Olaszország utcáin

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 30. 8:11

Katonaságot is vezényelnek az utcákra Olaszországban annak a rendeletnek az értelmében, amelyet kedden írtak alá a bűnözés, az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni erőteljesebb fellépés érdekében.

A rendeletet a védelmi és a belügyminiszter hozta a kormány “biztonsági csomagterve" keretében. Hétfőtől 3 ezer katonát vezényelnek ki a rendőrökkel közös járőrökbe a nagyobb városok – Róma, Milánó, Nápoly és Palermo – központjába, a vasútállomásokra, a nagykövetségekhez, turisztikai látványosságokhoz és más, “érzékeny célpontokhoz" hat havi időtartamra, s ezt az időszakot újabb hat hónappal meg lehet majd toldani.

További ezer katona segíti az illegális bevándorlók internáló táborainak az őrzését, főként a déli partokon.
Az intézkedés bírálói azt mondják, hogy Silvio Berlusconi jobboldali kormánya “biztonsági demagógiát" folytat, lépései csak a felszínt érintik, és vissza is vetheti az idegenforgalmat a “városok militarizálása". Szerintük a rendőrségi költségvetésének csökkentése helyett éppen őket kellene több forrással ellátni. Ráadásul a katonák fellépésének hatékonysága is megkérdőjelezhető.

“Egy katona még csak jegyzőkönyvet sem vehet fel" – mondta Antonio di Pietro ellenzéki képviselő.

“Bebizonyítjuk ezzel, hogy elszántuk magunkat a polgárok félelmeinek megszüntetésére" – válaszolt erre Ignazio la Russa védelmi miniszter.
Az olasz kormány bevándorlási és kisebbségi politikája bírálatot váltott ki a Vatikánban, jogvédő körökben és egyes páneurópai testületekben, például az Európa Tanácsban is.