Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás sportok – sportos katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 9. 13:52

„Ép testben ép lélek!” – tartja a mondás. És az ősi bölcsesség mai modern, rohanó világunkban igazabb, mint bármikor. A rendszeres mozgás, a sport mindannyiunknak fontos, de van olyan ember is, akinek az edzettség élet-halál kérdése.

A katona.
Elengedhetetlenül szükséges, hogy a katona bátor legyen, fegyelmezett és hű az esküjéhez, hű a hazájához.
Kell, hogy ismerje, és hatékonyan tudja használni fegyvereit, tisztában legyen a rá váró feladattal, és minden erejével végrehajtsa azt.
Ezekhez mindenekelőtt vasakarat és erő kell.

Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái meg is tesznek mindent, hogy állóképességüket, edzettségi szintjüket a legmagasabb szinten tartsák.
Róth Balázs főhadnagy – a dandár testnevelő tisztje elmondta, hogy a napi egy órás kötelező testnevelési foglalkozásokon a személyi állomány minden nap más és más mozgásanyagból összeállított „edzési tervet" követ, mely alkalmas arra, hogy a katonákat mind a napi, mind a missziós tevékenységek során adódó fizikai terhelésre felkészítse. Megtalálható benne az atlétika, az erősítő gyakorlatok, a menetgyakorlat, a kötelékfutás és a sportjátékok is.

A mozgás azonban nem határolódik napi egy órára. A dandár sportlétesítményeit a katonák munkaidő után is szabadon használhatják, és délutánonként nem ritka az együtt, kötelékben futó bajtársak látványa.
A dandár rendelkezik kondicionáló teremmel, atlétika-, kispályás futball- és teniszpályákkal, strandröplabda-, valamint kosárlabda pályával is.

Az alakulat katonái rendszeres résztvevői a különböző versenyeknek, és 2007-ben a 25. Klapka György Lövészdandár csapata érte el a Magyar Honvédség sportbajnokságának összesített első helyét is.
A sport szeretetének hagyományát követve – az április végén megrendezendő Magyar Honvédség szintű mezei futóbajnokság előhírnökeként – április 8-án rendezte a dandár a mezei futóbajnokságát, melyen a törzs és az alegységek legjobbjai mérkőztek egymással. A négyfős csapatok mindegyikében egy-egy hölgy is küzdött, cseppet sem maradva el férfi társai teljesítményétől.

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán