Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kelet-Európára irányítják az orosz rakétákat?

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 15. 6:58

Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtótájékoztatóján a Fox TV riporterének kérdésére elmondta, hogy Oroszország rá lesz kényszerítve arra, hogy rakétáit kelet-európai célpontokra irányítsa, amennyiben ott telepítésre kerülnek az amerikai rakétaelhárító rendszer elemei.

Az orosz elnök kiemelte, hogy Csehországban a lakosság nagy része is ellenzi a rakétaelhárító rendszer elemeinek telepítését.
Putyin megismételte egy korábbi kijelentését arra vonatkozóan, hogy a rakéták új célpontjai lehetnek ukrán területek is. Véleménye szerint erre abban az esetben kerül sor, ha Ukrajna esetleg hozzájárul ahhoz, hogy területén is elhelyezzék az amerikai rendszer elemeit, mint Lengyelországban és Csehországban.

Putyin arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna lakosságának többsége ellenzi országa NATO-hoz való csatlakozását, ugyanakkor az ország vezetése figyelmen kívül hagyja a lakosság kívánságát.

A rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatban az Egyesült Államok már többször kijelentette, hogy azt az esetlegesen Iránból kilőtt ballisztikus rakéták ellen kívánják alkalmazni. Oroszország véleménye viszont az, hogy az országa határainak közelébe telepítendő rakétaelhárító rendszer veszélyezteti Oroszország biztonságát.

CímkékNATOrakéta