Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős magyar szerepvállalás az EU koszovói missziójában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 15. 6:42

Magyarország is küld szakembereket és rendőröket az unió koszovói missziójába, az EULEX-be – mondta Göncz Kinga külügyminiszter. A diplomáciai vezető szerint még nem biztos, hogy a dél-szerbiai tartomány a hét végén kikiáltja függetlenségét.

“Magyarország eddig is komoly szerepet vállalt, a KFOR-ban is nagy létszámmal vannak katonáink. A magyar szakemberek részt fognak venni az EULEX-ben, amelynek létszáma még változóban van: egyelőre harminc magyar szakember jelentkezett" – jelentette ki Göncz Kinga a távirati irodának adott interjújában. Hozzátette: később nőhet a magyar jelenlét.
Az Európai Unió hamarosan induló koszovói missziójának, a mintegy kétezer fős EULEX-nek az a célja, hogy átvegye az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet és gondoskodjon a függetlenedési folyamat jogállami mederben tartásáról.

Göncz Kinga csütörtökön azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy Koszovó a hét végén kikiáltja függetlenségét. Nagyon sok a bizonytalanság: nemcsak az időpont, hanem a forma is kérdéses, ugyanakkor “sűrűsödnek az események" – tette hozzá.
Az MTI azon kérdésére, hogy Magyarország abba az országcsoportba tartozik-e majd, amely először ismeri el a független Koszovót, a külügyminiszter azt mondta: nagyon nehéz ezt megmondani, “nem kellene találgatásokba bocsátkozni".
Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácsának hétfői ülésének fő témája Koszovó jövője lesz. Ehhez kapcsolódóan a magyar külügyminiszter pénteken egyeztet az Országgyűlés európai ügyek és külügyi bizottságával, valamint az államfővel a kérdésről. A megbeszéléseket Göncz Kinga kezdeményezte.

1595873410
A diplomáciai vezető szerint “közel egységes" a magyar politikai élet szereplőinek álláspontja Koszovó jövőjéről. Kifejtette: egyetértés van abban, hogy Magyarország számára fontos a térség stabilitása, kiemelten fontos a vajdasági magyarok helyzete. Göncz Kinga kiemelte: a magyar álláspont szerint Szerbiának az európai úton kell maradnia, Koszovónak pedig demokratikus irányba fejlődő entitássá kell alakulnia, ahol a kisebbségi jogokat messzemenően figyelembe veszik.
Magyarország az egységes uniós álláspont kialakítását szorgalmazza. A közös álláspont kialakításáról az EU-ban a háttérben zajlanak a tárgyalások – mondta a külügyminiszter.
Az egyik pristinai lap hétfőn arról írt, hogy elkészült a forgatókönyve a koszovói függetlenségi ünnepségnek. A Hashim Thaci miniszterelnök által kijelölt munkacsoport vezetőjére, Vlore Citakura hivatkozó beszámoló szerint a parlament függetlenségi ülését február 17-én vasárnap, vagy február 18-án hétfőn tartják.

 

Mi is az az EULEX?

A misszió összesen mintegy 1800-2000 emberből, főleg rendőrökből és igazságügyi szakemberekből áll. Már hetek óta Pristinában tartózkodik egy 120 fős előkészítő csoport. Az EULEX három egységből tevődik össze. Az első a politikai, amely azt felügyeli, miként veszik át a Koszovót 1999 óta irányító, UNMIK nevű ENSZ-misszótól az igazgatási feladatköröket. A második komponens a műveleti egység, amely kiképzésben részesíti az új állam rendőri, igazságügyi és vámtisztviselőit. A harmadik egység az Európai Bizottság nevében támogatást nyújt Koszovó hosszabb távú reformerőfeszítéseihez, a gazdaság fejlesztéséhez, a nyugat-balkáni térségbe történő beilleszkedéséhez, valamint igyekszik elindítani az új államot az uniós tagsághoz vezető hosszú úton.

A műveleti egység feladatköre kimondja: „fenntarthatóságot" és „elszámoltathatóságot" kell teremtenie a koszovói intézmények, igazságügyi hatóságok, rendvédelmi-jogérvényesítő szervek tevékenységében. Független igazságszolgáltatási ágat kell kifejleszteni, amelyet – miként a rendőrséget és a vámhatóságot is – „multietnikai" alapon kell megszervezni, tehát helyet kell benne kapniuk a szerbeknek.

A misszió székhelye Pristina, összekötő hivatalok lesznek vidéken is, hogy helyi szinten is ellenőrizni lehessen a közintézmények, rendőri-igazságszolgáltatási szervek politikai befolyástól mentes működését, az európai normák betartását.

1595873410
Az EU-országokban már több száz embert választottak ki a misszió ellátására. Az első csoport mintegy négy hónapra utazik Koszovóba, és a létszám emelhető, ha nem várt nehézségekkel kerülnek szembe. Az EULEX csak e négyhónaposra tervezett kezdeti időszak leteltével veszi át az UNMIK-től az igazgatási-felügyeleti jogköröket. Az EU-országok mindegyike részt vesz kisebb-nagyobb létszámmal a misszióban, Málta kivételével. A legtöbb embert Németország és Olaszország adja. Hozzájárulnak a misszióhoz nem EU-tagországok is, így Horvátország, Norvégia, Törökország, Svájc, valamint az Egyesült Államok. Az EULEX mintegy ezer helyi lakost is alkalmazni kíván.

A koszovói EULEX-misszióban való magyar részvételről szóló, jelenleg érvényes kormányhatározat az MTI értesülései szerint 30 főről szól, de diplomáciai források ehhez hozzáteszik, hogy a pontos létszám még változhat. Ezen felül nem csupán Magyarország által hivatalosan kiküldött személyek lehetnek majd tagjai a missziónak, hanem egyéni jelentkezés alapján maga a misszió is kiválaszthat például bírákat, más igazságügyi szakembereket. Magyarországról egyelőre hatan jelentkeztek ilyen feladatra.

Egyelőre 28 hónaposra tervezik a missziót, de általános vélekedés, hogy ezt minden bizonnyal meg kell majd hosszabbítani. Az unió fél év elteltével tekinti át először a misszió ügyét, és az első tapasztalatok alapján igyekszik további időtávlatokat kitűzni. A költségvetést az első 16 hónapra fogadták el: ebben az időszakban 205 millióval euróval gazdálkodhat az EULEX.

A misszió vezetője a tervek szerint Yves de Kermabon francia tábornok, a NATO vezette koszovói békefenntartó haderő (KFOR) 2005 szeptemberben leköszönt volt parancsnoka lesz. A 75 fős nemzetközi stábot és háromszáz helyi alkalmazottat magában foglaló civil részleget valószínűleg Pieter Feith holland diplomata, korábbi balkáni NATO-megbízott irányítja majd. Õ volt a vezetője annak a nemzetközi megfigyelő csoportnak is, amely 2005-2006-ban az indonéziai Aceh tartomány belső békéjéről kötött egyezség tiszteletben tartásán őrködött.