Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kémkedéssel vádolják az újságírónőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 15. 6:14

Megkezdődött a kémkedéssel vádolt iráni-amerikai újságírónő pere Teheránban – közölte Ali Reza Dzsamsidi iráni igazságügyi szóvivő. Az első tárgyalási napon Roxana Saberi felszólalhatott saját védelmében a forradalmi bíróság előtt.

A vád ellene az Egyesült Államok javára történő kémkedés – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az ítélet várhatóan néhány héten belül megszületik.

A 31 éves, kettős állampolgárságú szabadúszó újságírónőt eredetileg azzal a váddal tartóztatták le január végén, hogy szeszesitalt vásárolt, ami Iránban tilos. Az iráni hatóságok a letartóztatása előtt már több mint egy éve bevonták újságírói akkreditációját, de eltűrték, hogy továbbra is küldjön tudósításokat külföldre. Egyebek között az angol BBC-nek és az amerikai Fox Newsnak is dolgozott.

A fiatal nőt a teheráni Evin börtönben tartják fogva, ahol jogvédő csoportok szerint politikai foglyok raboskodnak. Saberi szülei múlt héten Iránba utaztak, és egyszer meglátogathatták lányukat a börtönben.

Az Egyesült Államok szerint az újságírónő ellen felhozott vádak alaptalanok. Teheránban annak ellenére emeltek vádat Saberi ellen, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levélben kérte három, Iránban fogva tartott amerikai – köztük Roxana Saberi – szabadon engedését. A levelet – amerikai közlés szerint – a március végén Hágában megrendezett nemzetközi Afganisztán-konferencián adta át egy amerikai delegáció az iráni küldötteknek. Haszan Gasgavi iráni külügyi szóvivő viszont cáfolta, hogy ilyen levelet átadtak volna.

Az iráni törvények értelmében a kémkedés miatt akár halálbüntetés is kiszabható.

Tavaly novemberben Iránban kivégeztek egy üzletembert, akit halálra ítéltek Izrael javára való kémkedés vádjával.