Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerekasztal-beszélgetés a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 29. 17:52

Cyber-közösségek a diktatúrák ellen / InfoTechnology a missziókban címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, az intézmény Internet Fiestájának keretében március 28-án délután.

A program keretében Molnár Zsolt alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, dr. N. Rózsa Erzsébet egyetemi docens, dr. Tálas Péter, a Stratégiai és Védelmi Kutató Intézet (ZMNE SVKI) igazgatója, dr. Ujj András ezredes, tudományos rektorhelyettes és dr. habil. Ványa László okleveles mérnök alezredes, a ZMNE BJHMK Informatikai és Hírközlési Intézetének igazgatója cseréltek eszmét a témában. A moderátor dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy volt.

A kerekasztal-beszélgetésen először Líbia és az ottani katonai akciók témája került fókuszba.

A résztvevők kifejtették véleményüket a konfliktus esetleges elhúzódásával, Kadhafi maradásával vagy távozásával, az ország esetleges kettészakadásával kapcsolatban.

Szóba került az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint a NATO szerepvállalása az ENSZ BT felhatalmazásával megkezdődött műveletben.

Mennyiben helytálló az arab világ országaiban megkezdődött forrongások megnevezésére a forradalom kifejezés, avagy ha lázadásoknak hívjuk azokat, van-e ezek élén olyan vezető erő, olyan politikai elit, amely képes bevezetni és tartósítani a változásokat? – ilyen kérdések is felmerültek, miközben a kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra is keresték a választ, hogy a megmozdulások mögött politikai, vagy „csupán" szociális indítékok keresendők.

Szóba került a szub-szaharai migrációs hullám veszélye, valamint az is, hogy a térségben átalakulnak az erőviszonyok, és visszaszorulnak a nagyhatalmak.

A résztvevők kimondták, nehéz számon kérni a kérdéssel kapcsolatban a nyugati nagyhatalmakon egyfajta átfogó stratégiát, ilyen ugyanis nem létezhet: az egyes arab államok fejlődése és jellege nagyban eltér egymástól.

Isaszegi vezérőrnagy kérdésére válaszolva a jelenlévők kifejtették véleményüket az olajkérdéssel, Oroszország Líbia-politikájával, valamint a NATO közelgő műveletirányítói szerepvállalásával kapcsolatban.

Elhangzott, az észak-afrikai állapotok döntően európai vonatkozású biztonsági kérdések, az akciók kimenetelét azonban egyelőre senki sem látja pontosan.

Az 1973. számú ENSZ BT-határozat szerint a cél a légtérzár által megakadályozni Kadhafit a civilek lemészárlásában, ez azonban sok mindent takarhat, akár szárazföldi műveleteket is. Kérdés azonban, kinek van ereje jelenleg szárazföldi beavatkozásra. Minderre a rövidesen megkezdődő NATO-műveletek kapcsán kaphatunk majd választ. 

Fotó: Dévényi Veronika