Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keserédes évet zártak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 6. 13:22

Ha egy szóval kellene jellemeznie, akkor keserédesnek mondaná a 2008-as évet Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka. Hiszen bár sikeresek voltak a közszolgálati munkában, két tűzszerész halt hősi halált szolgálatteljesítés közben, Afganisztánban.

– Felemás évet zártunk! – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Hajdu Gábor mérnök ezredes. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka szerint az alakulatot 2008-ban leginkább a missziós feladatok növekedése, illetve a Magyarországon belüli, úgynevezett közszolgálati „tömegmunka" jellemezte. E két tevékenység között azonban sikerült megtalálniuk a szükséges egyensúlyt.

Két misszió Afganisztánban

A tavalyi évben soron kívüli feladatként kapták meg a kabuli nemzetközi repülőtér (KAIA) tűzszerész biztosításának feladatát, miután Magyarország átvette az afganisztáni főváros légikikötőjének irányítását. Ezt a munkát egy tizenegy tűzszerészből álló csoport végzi.

Egy másik tűzszerész szakasz is tevékenykedik Afganisztánban, a magyar tartományi újjáépítési csoportban (MH PRT). Sajnos ebben a misszióban 2008-ban két tűzszerész is hősi halált halt, szolgálatteljesítés közben. Kovács Gyula főtörzsőrmester (posztumusz hadnagy) június 10-én, Nemes Krisztián százados (posztumusz őrnagy) alig egy hónappal később július 12-én vesztette életét. Emléküket az alakulat parancsnoka az irodájának falán elhelyezett fényképükkel is őrzi…

1595882742
 

– Komoly hullámvölgybe kerültünk két bajtársunk halála miatt, amiből csak hosszú hetek-hónapok után tudtunk valamennyire kijönni. S bár a tragédia feldolgozásához évek kellenek, az alakulat katonái ma már elfogadják a szomorú tényt: két társunkat soha nem láthatjuk viszont – mondta Hajdu ezredes, hozzátéve: az időközben lezárult vizsgálatok szinte egyértelműen bebizonyították, hogy a két tűzszerészt tőrbe csalták és terrortámadás áldozatai lettek.

Természetesen a tragédiák ellenére a magyar tűzszerészek tovább folytatták munkájukat Baghlan tartományban, feladatuk továbbra is a magyar PRT kontingens mozgásbiztosítása.

Közszolgálat

1595882743
A hazai, közszolgálati tűzszerész tevékenységről szólva Hajdu Gábor ezredes kiemelte: a számok alapján átlagos éven vannak túl, hiszen 2008-ban is közel hasonló bejelentést kaptak, mint az elmúlt években. Az „átlagos" kifejezés azonban mégsem a legjobb szó az elmúlt évre, hiszen a megtalált robbanószerkezetek darabszáma jelentősen emelkedett az utóbbi néhány esztendőben, így a közszolgálat leginkább jó értelemben vett „tömegmunkává" vált.

Mindezt jól érzékelteti, hogy 2008-ban összesen 2410 bejelentést kaptak (2007-ben 2437, 2006-ban pedig 2588 bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre), amelyek során összesen 721 255 darab, különböző típusú robbanószerkezetet hatástalanítottak és semmisítettek meg. Ezeknek a tömege meghaladta a 170 ezer kilogrammot. Az úgynevezett soron kívüli, vagyis az azonnal intézkedést igénylő bejelentések száma 2008-ban 801 darab volt, vagyis napi szinten átlagosan 6-8 soron kívüli bejelentést kaptak.

A statisztikai adatokhoz tartozik még az is, hogy a tűzszerészek az elmúlt esztendőben összesen 353 079 kilométert tettek meg gépjárműveikkel, azaz az egyenlítő mentén több mint nyolcszor megkerülhették volna a Földet.

A leggyakrabban – ugyancsak az elmúlt évekhez hasonlóan – a különböző típusú aknagránátok, tüzérségi eszközök és kézigránátok kerültek elő. De találtak néhány igazi „különlegességet", például gyújtóbombát, vagy éppen egy tonnás rombolóbombát is. Megyei lebontásban nézve a legtöbb bejelentést pedig Fejér megyéből, a fővárosból, illetve Pest és Veszprém megyékből kapták.

– Az elmúlt években az vált jellemzővé, hogy egy bejelentésre több tíz, nem egyszer több száz előtalált robbanószerkezet jut. Emellett a Magyar Honvédség rendszeréből kivont, s kezelésre veszélyesnek ítélt robbanóeszközök megsemmisítése is a mi feladatunk, amely tevékenység ugyancsak jelentősen megnövelte az összes darabszámunkat – árulta el Hajdu ezredes.

1595882743
 

Munka, több évre

A tűzszerész és hadihajós zászlóalj parancsnoka elmondta azt is, hogy kiemelt feladat volt 2008-ban a már használaton kívüli honvédségi objektumok átvizsgálása és szükség esetén mentesítése. Összesen húsz objektumot vizsgáltak át az elmúlt évben. Ugyancsak jelentős munka volt a Heves megyei Vécs határában található erdő mentesítése – e terület a II. világháború után a fel nem használt robbanóanyagok megsemmisítő helye volt –, amelynek során csak tavaly több mint ezer robbanószerkezetet találtak, ám a terület teljes megtisztítása várhatóan még több évet vesz igénybe.

Több kiemelt rendezvény is jelentős szerepet játszott az alakulat életében, 2008-ban – tudtuk meg Hajdu Gábortól. Februárban az alakulatnál zajlott a kihelyezett vezérkari főnöki értekezlet, ahol a fejlesztési irányokról, a stratégiákról, illetve a zászlóalj elhelyezési problémáiról esett szó. Augusztusban részt vettek az államalapítási rendezvények, illetve a kecskeméti nemzetközi repülőnap biztosításában, októberben pedig az informális NATO-csúcstalálkozó biztosításában is.

1595882743
 

Ugyancsak októberben az alakulat tűzszerész-búvárai az Adriai-tengeren kegyeleti merülést hajtottak végre a kilencven esztendővel ezelőtt elsüllyedt Szent István csatahajó roncsainál. Hatvan méteres mélységben egy emléktáblát is elhelyeztek. Novemberben pedig az újpesti hadikikötőben látták vendégül az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságát. A zászlóalj munkáját egyébként a főváros is elismerte, hiszen novemberben Demszky Gábor főpolgármester átnyújtotta az alakulatnak a Fővárosért Emlékzászló díjat.

Sikeres hadihajósok

A hadihajósok 2008-as tevékenységéről szólva Hajdu ezredes kiemelte, hogy összesen 2740 folyamkilométert tettek meg, és sikeresen végrehajtották az előírt kiképzési feladatokat, vagyis a vonalhajózásokat és a légvédelmi lövészetet is. Emellett pedig szeptemberben a Körös folyó felderítését is elvégezték.

A magyar hadihajózás tavaly ünnepelte létrehozásának 160. évfordulóját, s ezen jubileum alkalmából, több, nagyszabású rendezvényt is szerveztek az alakulat hadihajós alosztályának katonái. Ezek közül ki kell emelni a „Hadihajózás múltja, jelene és jövője" című, novemberben megrendezett, három napos tudományos konferenciát.

1595882743
 

2009-es feladatok

– Azt szeretnénk, ha a 2009. egy nyugodt év lenne, amelyet nem árnyékol be semmiféle tragédia. Hogy katonáink, a misszióban és idehaza egyaránt, zavaró körülmények nélkül végezhessék munkájukat – fejezte ki reményét a zászlóalj parancsnoka.

Hajdu ezredes arról is beszélt, hogy idén természetesen újabb feladatok várnak a tűzszerész és hadihajós zászlóalj katonáira. Például folytatni kell a tavaly érkezett új technikai eszközök csapatpróbáját, a hadihajósok pedig idén a Duna mellékágait derítik majd fel, hiszen például a Szigetközről a mai napig nem állnak rendelkezésre pontos hajózási adatok.

Mindemellett egy új tűzszerész járőrhajó felújítása is megkezdődik az idén. Hajdu ezredes szerint, ha minden a tervek szerint alakul, akkor az ősszel már vízre is lehet bocsátani a felújított hajót.

A hadihajósok munkáját egyébként az is segíti 2009-ben, hogy az Országgyűlés elfogadta azokat az előterjesztéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a Magyar Honvédség hadihajói a védettnek nyilvánított vizeken is tevékenykedhessenek. Ezzel a törvénymódosítással jóval egyszerűbbé válik a közszolgálati tűzszerész munka a védett vizeken. A Magyar Honvédség tűzszerész járőrhajói egyébként úgynevezett EURO–4-es motorral vannak felszerelve, így ezeket a vizeket egyáltalán nem szennyezik majd.

1595882743
 

Folytatódó modernizáció

Várhatóan az alakulat technikai eszközeinek modernizációja is folytatódik 2009-ben. Az alakulatparancsnok szerint a már megérkezett vizesvágó, robbantóüst, és speciális búvárfelszerelés mellé egy páncélozott tűzszerész gépjárművet, illetve egy nehéz, terepjáró, speciális tűzszerész gépjárművet is kapnak az idén. Előbbi az Afganisztánban szolgáló tűzszerészek munkáját segíti, míg utóbbi a közszolgálati tevékenység során alkalmazható, mégpedig akkor, ha a bejelentések helyszíne normál gépjárművel szinte megközelíthetetlen. Erre egyébként 2008-ban is többször volt példa.

A legnagyobb öröm azonban várhatóan az lesz az alakulat életében, hogy hosszú évek előkészítő munkáját követően, a tervek szerint megkezdődik egy új laktanyai épületkomplexum építése, mégpedig a jelenlegi újpalotai objektum közvetlen szomszédságában. A 350 katona elhelyezésére alkalmas épületben 130 öltöző, és 100 szállóhely is található majd, a 400 fős befogadására alkalmas rendezvényterem mellett. A hadikikötőben pedig megépítik a már ugyancsak régen vált kutya kennelt is.

A 2008-as évet értékelve Hajdu Gábor ezredes elmondta még azt is, hogy az alakulat tovább mélyítette eddig is jó kapcsolatát a társfegyverek szervekkel, vagyis a rendőrséggel, illetve a polgári védelem és a tűzoltóság szakembereivel. Ezek a szervezetek azok, amelyek minden nap nagyban segítik a helyszíneken dolgozó tűzszerészek munkáját, így a jó kapcsolat elengedhetetlen.

1595882743
 

Fotó: Archív