Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen állnak feladataik ellátására

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 18. 8:05

Az Egyesített Balkáni Hadszíntéren az egyéni beosztásokba tervezett váltóállomány, illetve az EU, valamint az ENSZ misszióiba készülő katonák részére tartottak célfelkészítést Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban, szeptember 7-11. között.

20200916-misszios-felkeszites  (3)

A bosznia-hercegovinai (EUFOR) és koszovói (KFOR) külszolgálatra készülők, valamint az Európai Unió Mali Kiképző Misszió (EUTM Mali), az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Misszió (EUMM Grúzia), illetve az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Misszió (MINURSO) váltóállományának tagjai a tanfolyam elvégzését igazoló oklevéllel a kezükben hagyták el a központot.

20200916-misszios-felkeszites  (4)

A misszió-orientált célfelkészítések részeként az aktív és tartalékos katonák - egyebek mellett - a hadszíntér katonaföldrajzi értékeléséről, médiakezelési ismeretekről, elektronikus információ- és dokumentumvédelemről szóló előadáson, illetve pénzügyi, biztosítási és vám tájékoztatón vettek részt. A kiképzés során számos olyan területet érintettek - mint a műveleti területen jellemző vallásismeret, kulturális különbségek és esetleges biztonsági kockázatok, veszélyek kezelése -  amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a missziójuk során. Megismerkedtek a fogvatartás során alkalmazandó viselkedési szabályokkal is, emellett friss missziós tapasztalatokkal rendelkező katonák látogattak el a központba, hogy megosszák élményeiket a külszolgálatra készülőkkel, tanácsokkal lássák el őket. A Balkánra készülők a hadműveleti területen szolgáló mindkét – KFOR és EUFOR – nemzeti rangidőssel és törzsével történt élő videókonferencia során naprakész információkkal gazdagodtak.

20200916-misszios-felkeszites  (1)
20200916-misszios-felkeszites  (2)