Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két hét gyakorlati felkészülés

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2009. december 1. 9:09

A KFOR kontingens második váltásának felkészítése a végéhez közeledik. Az állomány november utolsó napján kitelepült az MH Bakony Harckiképző Központ Táborfalvai Kiképző Bázisára, hogy az elkövetkezendő két hétben tökéletesítse, begyakorolja, készség szintre fejlessze az eddig elsajátított tudást. A kitelepülés három napos záró gyakorlattal ér véget.

Korán hajnalban indult az élet a KFOR kontingens jelenleg felkészülő második váltásának az Ittebei Kis József Helikopter Bázison november 30-án. A kontingens támogató elem szakállományának irányítása mellett tehergépjárművek soroltak be egymás mögé, amelyekre felmálházásra kerültek az alegység két hetes kitelepülésének biztosításához szükséges anyagok és eszközök. Ezzel egyidejűleg a műveleti század állománya BTR-80 harcjárművekből álló menetoszlopot állított össze.
Az eszközök délelőtt 09.00-kor gurultak ki a bázis kapuján, hogy megkezdjék a menetet Táborfalvára. Az összesen 25 gép- és harcjárműből álló oszlop 11.30-kor érkezett meg a 80 kilométerre lévő táborfalvai bázisra balesetmentesen, az oszlopmenet szabályait mindvégig pontosan betartva.

 

Az elhelyezési körletek elfoglalása után felállításra kerültek a tábor szolgálatok, majd a kontingens felkészülő állománya felsorakozott, hogy meghallgassa az elkövetkezendő két hét életét szabályozó 1. számú táborparancsot. Az általános szabályok ismertetése után kezdetét vette a „lázas" munka. A támogató elem állománya lemálházott a gépjárművekről, minden anyag a raktárakba került. A törzs berendezte a munkahelyeit és felkészült a mindennapok irányításának feladataira. A műveleti század felkészült a másnapi lövészetre, állományának tagjai átvették fegyvereiket, repeszálló mellényeiket, a lövészet szolgálati személyei elvégezték az utolsó pontosításokat.

 

A KFOR kontingens 2. váltásának összevont kiképzése tehát a csúcsára ért, az események felpörögtek. Az elkövetkezendő két hét mutatja meg igazán, hogy a kijelölt állományból kik azok, akik valóban felkészültek arra, hogy műveleti területen szolgálhassanak. Ebben a két hétben a gyakorlati felkészülés kapja a főszerepet, kifejezetten azokra a feladatokra fókuszálva, amelyek a műveleti területen várnak az állományra.
A kitelepülés kiképzési foglalkozási között szerepel lövészet, békeműveleti kiképzés – azon belül tömegkezelési ismeretek, járőrözés gyalog és gépjárművön, oszlopkíséréssel kapcsolatos rendszabályok, erődítési ismeretek, területzárás, aknamező felderítés-megjelölés, objektumvédelem –, illetve vezetési gyakorlat és osztályba soroló vizsga. A táborfalvai felkészülés három napos záró gyakorlattal fejeződik be, ahol a teljes állomány számot fog adni felkészültségéről.