Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszázötvenezer afgán menekült el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 29. 14:44

Több mint 250 ezer afgán menekült el falujából az elmúlt két évben a harcok elől – közölte június 28-án, kedden nyilvánosságra kerülő jelentésében a Refugees International. A washingtoni székhelyű menekültvédelmi civil szervezet jelentése egyben bírálja az amerikai, a nemzetközi és az afgán erők hadműveleteit, amelyek következtében egyre nő az úgynevezett belső menekültek száma.

A jelentés szerint a szám kevesebb ugyan, mint a 28 milliósra becsült afganisztáni lakosság 1 százaléka, de világosan tükrözi a lakosoknak a biztonsággal kapcsolatos aggodalmait, miközben a közel tíz éve tartó háború után Washington a harcoló csapatok kivonására készül.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy az év végéig kivonnak tízezer katonát, majd további 23 ezer 2011 szeptemberéig távozik, így 68 ezer amerikai katona marad Afganisztánban.

„Ahogy az Egyesült Államok megkezdi erői kivonását és az ellenőrzés átadását az afgán kormánynak, az Obama-kormányzatnak csökkentenie kell az emberek elmenekülését, és biztosítania kell, hogy az afgán kormány nagyobb felelősséget vállaljon a belső menekültek védelmében" – áll a jelentésben.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a civilek a lázadók elleni fokozódó hadműveletek kereszttüzébe kerültek. Az év eleje óta több mint 91 ezer ember menekült el otthonából, szemben a tavalyi év azonos időszakának 42 ezer belső menekültjével.

A Refugees International bírálja az afgán kormányerők és a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) hadműveleteinek fokozását. Az ISAF és az afgán kormányerők fokozódó légitámadásai, valamint az amerikai különleges erők éjszakai légicsapásai házakat, termést és alapvető infrastruktúrát rombolnak le és pusztítanak el, sokkolják a lakosságot, és emberek tízezreit késztetik menekülésre – áll a jelentésben.

A szövetségesek az éjszakai légitámadások taktikáját választották, hogy megakadályozzák a lázadók vezetőinek visszatérését, és így kényszerítsék őket a tárgyalóasztalhoz. Egyes afgán szakértők viszont úgy vélik, nem lehet a lázadókat a „tárgyalóasztalhoz bombázni", szerintük az éjszakai támadások csak a fegyveresek harci szellemének szítására alkalmasak.

Észak-Afganisztánban közel 30 ezren menekültek el idén, hétszer többen, mint tavaly ilyenkor a jelentés szerint.

Míg a katonai akciók fokozása előtt az elmenekült afgánok kis idő múltán visszatértek otthonukba, most nincs ilyen szándékuk, mert nem érzik többé biztonságosnak falvaikat.

A Refugees International szerint a milíciák szaporodása is növeli a bizonytalanságot, főként északon. Sok ilyen egység az ISAF támogatta Afgán Helyi Rendőrség egységeinek álcázva működik.

Elemzők szerint a rosszul felkészített és felügyelet nélküli afgán helyi rendőri egységek és az irreguláris milíciák súlyos veszélyt jelentenek a civil lakosokra és a stabilitásra. A jelentés szerint az ilyen csapatokat visszaélések – gyilkosság, rablás, zsarolás, kenőpénz elfogadása és megfélemlítés – elkövetésével vádolják.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) hétfőn jelentette be, hogy az adományozó országokból érkező pénz szűkössége miatt idén a korábban tervezett több mint 7 millió helyett mindössze 3,8 millió afgánnak tud élelmiszersegélyt adni.