Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődő katonaélet

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. február 17. 12:09

„Hogy néz ki a gallérod? Na várj, megigazítom…” Ez is a katonaélethez tartozik. És a 30 honvéd, aki a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz érkezett, már több, mint 12 hete éli a katonák életét.

Bár bőven van mit tanulniuk, a csillogó tekintetekben látszik: az akarat megvan bennük.

Február 16-án kezdték meg első munkanapjukat a nagy múltú tatai lövészdandár állományában, miután alapkiképzésük befejeződött, és sikeres vizsgát tettek.
Az újoncokat Zsótér János főtörzszászlós, az alakulat vezénylő zászlósa köszöntötte, aki elmondta, hogy a következő hét a tanulásról szól. Persze nem az alapokról, hiszen kiképzett katonaként azon már túl vannak. Viszont tanulni kell a helyi sajátosságokat, meg kell ismerkedni a dandár életével, át kell venni a felszerelést és a beosztást is.

A következő három hétben és jóval azon túl is – közvetlen parancsnokaikon és szakasz tiszthelyetteseiken kívül – legénységi állományba tartozó szponzorok is fogják segíteni az újdonsült katonákat a beilleszkedésben.
Az első két napon elméleti foglalkozások során vesznek részt, az alakulat szakembereinek tájékoztatói alapján megismerik járandóságaikat és kötelezettségeiket.

Ezek után pedig – az alapkiképzés bázisára építkezve – alap lövész tanfolyam következik.
A tanulás azonban nem ér véget a beillesztő időszak lezárultával sem, hanem immár saját alegységeiknél, saját beosztásukhoz kapcsolt szakkiképzéssel folytatódik. És ezek befejeztével sem lehet vége, hiszen a mai modern katona csak akkor képes megfelelni a parancsnokai és önmaga által felállított követelményeknek, ha nem csak testét, de elméjét is folyamatosan edzi, öregbítve ezzel a nem csak az alakulat, de a Magyar Honvédség jó hírnevét is.