Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátok, gyalogsági lőszerek kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 7. 10:56

A nagy hó és a hideg ellenére három bejelentést kaptak az év első hetében a honvédség tűzszerészei. Valamennyi esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült, világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Már január 2-án megérkezett az első bejelentés a tűzszerész ügyeletre. Eszerint, építési munkálatok közben egy robbanószerkezetre bukkantak Budán, a Budafoki és a Prielle Kornélia utca sarkán. Jansik Attila főhadnagytól, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj felderítő részlegének helyettes vezetőjétől megtudtuk: a helyszínre érkező járőr két darab kézigránát fejet talált, amelyeket a városon kívül, egy kijelölt megsemmisítő helyen felrobbantottak.

1595871558
A következő bejelentés másnap a zalakarosi rendőrségről érkezett, ahová gyalogsági lőszereket vittek be a településről. Az 53 darab, nyolcmilliméteres hadilőszerre egy magánház tető felújítási munkálatai során bukkantak. Szerencsére jó állapotban voltak, így a tulajdonos úgy döntött: saját maga viszi be a veszélyes szerkezeteket a rendőrségre.
Január 5-én pedig Nyíregyházáról érkezett a bejelentés, miszerint egy külterületi szántóföldön kézigránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerész járőr a helyszínen megsemmisítette.
Jansik főhadnagy szerint az elmúlt néhány esztendő tapasztalataiból jól látszik, hogy az év első heteiben kevés a bejelentések száma. Nagyobb számú bejelentést majd csak a hóolvadás után várnak a tűzszerészek.