Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kicsit eltúlzott a terrorveszély”

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 5. 15:47

A december 25-ei detroiti események óta Jemenre figyel a világ. Barack Obama amerikai elnök első, újévi videóüzenetében szinte kizárólag a karácsonyi merényletkísérletről beszélt, az elmúlt napokban pedig több ország is bezárta jemeni nagykövetségét. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő azonban úgy látja: kissé eltúlzott a terrorveszély.

A merénylőről, a nigériai származású Umar Farouk Abdulmutallabról hamar kiderült, hogy Jemenben, az Al-kaida nemzetközi terrorszervezet Arab-félszigeten működő szárnya készítette fel az amerikai Northwest Airlines, Amszterdam és Detroit között közlekedő járatának felrobbantására. Sőt a kétkomponensű, ipari robbanóanyagot is az Ádeni-öböl partján fekvő országban adták a 23 éves, nigériai származású fiatalembernek.

Azóta – némi túlzással élve – a világ Jemenre figyel. Sőt az elmúlt napokban – terrorfenyegetettség miatt – több ország is bezárta nagykövetségét az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő állam fővárosában, Sanaa-ban. Az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia január 3-án, egy nappal később pedig Franciaország és Csehország jelentette be: terrorfenyegetettség miatt nem nyitnak ki külképviseletek. Ezzel egy időben a japán nagykövetség konzuli osztálya pedig felfüggesztette a vízumok kiadását és más tevékenységeit is.

Minderre állítólag azért került sor, mert az új esztendő első vasárnapján a jemeni hadsereg hat, fegyverekkel és robbanóanyaggal megrakott kamion eltűnéséről adott hírt.

 

Aztán két nap „kényszerszünet" után, kedden délelőtt újra megnyitotta kapuit az amerikai nagykövetség, miután a helyi terrorellenes erők hétfőn összecsaptak az Al-kaida feltételezett fegyvereseivel és néhányat meg is öltek közülük.

A nagykövetségek bezárása elsősorban preventív jellegű intézkedés volt – vélte Tálas Péter, akit a honvedelem.hu kért fel arra, értékelje a Jemenben kialakult helyzetet. A ZMNE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) igazgatója hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben „kicsit eltúlzott a terrorveszély" az Arab-félszigeten fekvő országban.

A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: az sem új keletű, hogy az Al-kaida nemzetközi terrorszervezet jelen van Jemenben. Minderre már tavaly tavasszal felhívta a figyelmet David H. Petraeus tábornok, az Amerikai Központi Parancsnokság (US Centrall Command) vezetője. Ráadásul a központi hírszerző ügynökség (CIA) is többször jelezte már, hogy az Afganisztánból és Pakisztánból elűzött terroristák Jemenben próbálnak fészket verni. Az országot pedig a helyi politikai helyzet és a megfelelő terepviszonyok miatt választották. Hiszen – Tálas Péter szerint – Jenem egy nem túl jól működő állam, ami megfelelő alkalmat adott a terroristáknak az áttelepülésre.

– Az, hogy Jemenben jelen van a terrorizmus és a legnagyobb terrorszervezet, az csak a közvéleménynek lehet meglepetés, a szakembereknek semmiképpen sem. Ennek ellenére én személy szerint nem túloznám el az Al-kaida jemeni berendezkedésének fontosságát. Úgy ítélem meg, hogy a nemzetközi terrorszervezet az áttelepülés ellenére gyengült – mondta az SVKI igazgatója, hozzátéve: az elmúlt napok eseményeiben jelentős szerepet játszott az is, hogy nagyon régóta nem volt példa arra, hogy egy terrorista fel akarjon robbantani egy repülőgépet. Amely ebben az esetben éppen a legnagyobb amerikai légitársaság gépe volt.

Tálas Péter szerint Jemen utóbbi időben tapasztalható középpontba kerülésének az is az egyik oka, hogy a detroiti merényletkísérlet után kiderült: az amerikai és az angol titkosszolgálatok nem voltak helyzetük magaslatán. Ezért most szeretnék a hírnevükön esett csorbát „kiköszörülni", amelynek az egyik legegyszerűbb módja az volt, hogy Jement „drámai helynek" kiáltották ki. Holott – ismételte meg a biztonságpolitikai szakértő – az országban bujkáló terroristákról több év óta tudni.

Arra a sajtóhírre, miszerint a karácsonyi merényletkísérlet után Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok háborút hirdetne a Jemenben bujkáló terroristák ellen, Tálas Péter elmondta: kevés esélyt lát arra, hogy az amerikaiak egy újabb frontot nyitnának a terrorizmus elleni harcban. A NATO-t pedig – a jelenlegi helyzetben – nem lehetne rávenni arra, hogy katonai akciót kezdjen Jemenben. Ehhez nagyon komoly „háborús ok" kellene. Amelyre jelenleg, szerencsére, nagyon kicsi az esély.