Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rossz helyen vannak az amerikai hírszerzők?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 5. 14:59

Felszínesnek és tájékozatlannak értékelte az afganisztáni amerikai hírszerzést a héten közzétett jelentésében Michael Flynn vezérőrnagy, az afganisztáni amerikai katonai hírszerzés főnöke. Flynn sivár képes festett az amerikai felderítő szerveknek az afganisztáni háború 8 éve alatt folytatott tevékenységéről.

Az amerikai hírszerzők szerinte nem érintkeznek az afgán lakossággal, nincsenek tisztában az ország gazdasági és erőviszonyaival, nem tudják, kiknek a kezében van hatalom és hogyan lehetne rájuk hatni.

A tábornok jelentésében rámutatott: a hírszerzésnek nincs elegendő információja Afganisztánról, ezért több adatgyűjtésre lenne szükség a nép, a közemberek körében.

Flynn értékelését pár nappal azután hozta nyilvánosságra az Új Amerikai Biztonság Központja nevű washingtoni kutatóintézet, hogy egy öngyilkos merénylő a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét tisztjét ölte meg Kelet-Afganisztánban. Ez volt a CIA történetében a második legvéresebb merénylet, amelyet állítólag az al-Kaida egy Jordániából érkezett kettős ügynöke hajtott végre.

A tábornok szerint az amerikai hírszerzés feleslegesen sok energiát fordít arra, hogy értesülésekhez jusson a felkelő csoportokról, miközben képtelen az azzal kapcsolatos alapvető kérdésre válaszolni, hogy az amerikai és szövetséges haderőnek milyen környezetben kell működnie. Flynn úgy látja, elegendő számú amerikai hírszerzési elemző működik Afganisztánban, de sokan közülük rossz helyen vannak és nem megfelelő feladatot végeznek.