Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzések, feladatok Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 30. 8:37

Az MH KFOR Kontingens ötödik váltása augusztus 26-án érte el a műveleti készenlétet és vette át a felelősséget a korábbi váltás katonáitól. Az átadás-átvételt tervszerű felkészülés és sok-sok gyakorlás előzte meg, azóta pedig nincs megállás: újabb kiképzések és „éles” feladatok jellemzik a koszovói magyar békefenntartók mindennapjait.

A KFOR Tactical Reserve Manouevre Battalion többnemzetiségű zászlóaljának alárendelt magyar század parancsnoka Tabányi Viktor főhadnagynak (az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj 3. század 1. szakaszának parancsnoka) a mostani a harmadik missziója. A fiatal tiszt a lövészszázadával az elmúlt hetekben a KFOR harcászati tartalék zászlóalj felelősségi területén ellenőrző-áteresztő pontokat működtetett, illetve különféle járőrfeladatokat is végrehajtottak.

A század állománya emellett szeptember első felében részt vett a KFOR parancsnoki átadás-átvételi ünnepség biztosítási feladataiban, mégpedig figyelőpontok működtetésével és készenléti erő biztosításával, hiszen a magyar alegység jelenleg a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségében működik.

A századnál különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzésre – mondta a parancsnok. Legutóbb például az alegység kijelölt állománya részt vett a KFOR CRC (tömegkezelési) felkészítés negyedéves záró gyakorlatán is.

Tabányi főhadnagytól megtudtuk azt is, hogy fontosnak tartja a portugálokkal történő szoros együttműködést a sikeres feladatvégzés érdekében. Véleménye szerint a magyar század jól beilleszkedett a többnemzetiségű zászlóaljba.

(Kép és szöveg: TCL)